Știri

Ce nu au voie să facă femeile mâine. Duminica Tomii, sărbătoare importantă pentru creştini. Este complet interzis

Pe data de 12 mai, credincioșii sărbătoresc Duminica Tomii. Această zi amintește de momentul în care Mântuitorul S-a arătat ucenicilor prin ușile încuiate, pentru a doua oara după Înviere

Calendar ortodox duminică 12 mai 2024. Pentru că Toma nu credea în Învierea Mântuitorului, Iisus l-a îndemnat să-i atingă semnele ramase pe corp în urma răstignirii Sale. Atunci a realizat Toma că este real și a început să îl mărturisească fără îndoială, pe Iisus Hristos că Domn și Dumnezeu. În Duminica Tomii, oamenii merg la biserică pentru a participa la slujbă, aprind lumânări și se roagă, apoi vizitează cimitirele, pentru a fi mai aproape de cei decedați.

Duminica Tomii este prima duminică după Paște și cea care încheie Săptămâna Luminată. Această zi este una cu o semnificație aparte pentru creștinii ortodocși și de ea sunt legate mai multe tradiții și superstiții populare. Este singura Duminica din anul bisericesc dedicata si inchinata unui Sfant Apostol al Mantuitorului Iisus Hristos. Nici Petru, corifeul Apostolilor, nici Sfantul Ioan, ucenicul iubirii, si nici chiar Sfantul Apostol Pavel, Apostolul neamurilor, nu au vreo Duminica inchinata si dedicata lor. De aceea, contempland Saptamana Luminata ca pe un Tabor al perioadei Penticostarului, descoperim in Duminica Tomii lumina Invierii lui Hristos, Care S-a aratat dupa opt zile ucenicului Sau apasat de indoiala din suflet, intrand prin usile incuiate, ca sa arate si sa ne descopere noua, tuturor, taina si calea spre Sine ca unica „Usa a oilor”, scrie crestinortodox.ro.

Potrivit scrierilor bisericești, Sfântul Apostol Toma a locuit o vreme în India, unde a întemeiat biserici, a sfințit preoți și episcopi și a convertit doua surori, Tertiana și Migdonia, soții de mari principi indieni, potrivit doxologia.ro.

Sfântul Apostol Toma este amintit pe data de 12 mai 2024 și este considerat patronul arhitecților, zidarilor şi al pietrarilor, dar şi ocrotitor al întârziaților.

Tot duminică 12 mai 2024 este prăznuit şi Sfântul Mucenic Ioan Valahul, povățuitorul tinerilor și ocrotitorul copiilor. Sf Ioan Valahul a trăit în Țara Românească în vremea domnitorilor Matei Basarab și Mihail Radu și a primit cununa muceniciei într-o zi de vineri, înainte de Înălțarea Domnului din anul mântuirii 1662, la vârsta de 18 ani.

Rugăciune către Sfântul Ioan Valahul, sărbătorit în calendar ortodox 12 mai 2023

„Binecuvântat eşti, Doamne Dumnezeul nostru, Cel neîntrecut în înţelepciune şi minunat întru lucruri! Căci din iubirea de oameni cea nemăsurată, fiind Dumnezeul a toată mângâierea şi nădejdea, ai binevoit a ridica dintre seminţiile pământului fii aleşi, care prin credinţă tare şi prin viaţă pilduitoare să menţină trează credinţa în puterea şi în milostivirea Ta, şi să nu lase neamul omenesc a se prăbuşi în întunericul cel fără capăt al neştiinţei de cele înalte şi al păcatului.

Binecuvântat eşti Doamne Dumnezeul părinţilor noştri, Cel ce primeşti cu bunătate şi cu îndurare mijlocirile sfinţilor bine-plăcuţi Ţie, pentru nevoile de tot chipul, duhovniceşti şi trupeşti, ale nevrednicilor fiilor Tăi, cei ce plutesc pe marea cea sărată şi de atâtea ori înviforată a acestei vieţi vremelnice, pline de ispite şi de poveri nenumărate.

Însuţi, dar, Doamne, pentru rugăciunile Preacuratei Născătoarei de Dumnezeu şi cele ale Sfântului Mucenic Ioan Valahul, primeşte şi acum smeritele noastre cereri, şi ne izbăveşte pe noi de toată întâmplarea cea rea, de năpastă, de prigoană, de uneltirile celui viclean, ocrotind viaţa noastră prin milostivirea Ta cea mare, şi nu pentru vrednicia noastră. Căci Tu ştii neputinţa firii omeneşti şi cunoşti pe fiecare, cu casa, cu cererea şi trebuinţa lui. Primeşte, dar, Stăpâne, şi rugăciunile noastre, apărându-ne de tot răul şi dăruindu-ne cele spre mântuire. Ca pentru toate cele ce ne-ai dat şi ne dăruieşti nouă în toate zilele vieţii noastre binecuvântat şi preaslăvit să fii, Părinte al luminilor şi izvorul bunătăţilor, dimpreună cu Cel fără de început al Tău Fiu şi cu Preasfântul Duh, acum şi pururea şi în vecii vecilor. Amin!”.

0105
Adrian Vrauko
Adrian Vrauko este jurnalist cu 14 ani exeperiență în domeniul social și eveniment. Și-a început cariera la Realitatea TV, iar dupa ani de televizune a trecut în jurnalismul online și a lucrat pentru mai multe site-uri din top 10 BRAT. De asemeena a condus 5 ani un site de lifestyle feminim care era pe primul loc în topul accesărilor.

Comments are closed.