Știri

Lista completă a bolilor pentru care poți să ieși la pensie pe caz de boală. Care sunt condițiile

Persoanele care suferă de o anumită boală se pot pensiona mai repede chiar dacă nu au îndeplinit vârsta standard de pensionare. Există o listă a afecțiunilor pentru care poate fi realizat acest lucru.

Potrivit Observatornews.ro, cei care doresc să se pensioneze în caz de boală, indiferent că vorbim de bărbați sau femei, trebuie să fi cotizat cel puțin 15 ani, atât în privința contribuției la pensie, cât și cea a asigurărilor sociale de sănătate. Cei ce nu au vechimea de 15 ani mai primesc, totuși, o șansă pentru că o comisie de specialitate va analiza cazul lor. Aici vor fi luate în considerare persoanele care și-au pierdut o mână sau un picior în urma unui accident de muncă, dar și cei care și-au pierdut auzul sau văzul. Statistica este cu adevărat îngrijorătoare când vine vorba de numărul persoanelor care cer pensionarea din cauza bolilor psihice.

Schizofrenie sau SIDA

Conform încadrării în gradul de invaliditate stabilit de comisia de expertiză medicală, pacienții care sunt diagnosticați cu schizofrenie au dreptul la pensie de invaliditate. Totodată, este important de știut că încadrarea în grad de invaliditate este de competența exclusivă a medicului expert al asigurărilor sociale.

Dacă au realizat în condițiile legii stagiul de cotizare, conform prevederilor legale din anul 2020, pacienții diagnosticați cu sindromul imuno-deficienței au dreptul la pensie de handicap.

Bolile neoplazice

Persoanele care au fost diagnosticate cu cancer pot beneficia de concediul medical plătit timp de un an și jumătate. Dacă această perioadă trece și boala evoluează în ciuda unor tratamente medicale, persoanele care și-au pierdut total sau cel puțin jumătate din capacitatea de muncă pot depune un dosar la Casa de Pensii pentru obținerea unei pensii de handicap.

Dreptul la pensie de invalidate o au și elevii, ucenicii și studenții care şi-au pierdut total sau cel puţin jumătate din capacitatea de muncă, ca urmare a accidentelor de muncă sau bolilor profesionale survenite în timpul şi din cauza practicii profesionale.

Gradul I: Acesta este caracterizat de deficiența funcțională gravă și pierderea totală a capacității de muncă și a capacității de autoîngrijire.

Gradul II: Este caracterizat de deficiența funcțională accentuată, capacitate de muncă diminuată și capacitate de autoservire păstrată.Gradul II:

Gradul III: Caracterizat prin pierderea a cel puţin jumătate din capacitatea de muncă, persoana putând să presteze o activitate profesională, corespunzătoare a cel mult jumătate din timpul normal de muncă.

De asemenea, criteriile şi normele pe baza cărora se face încadrarea în gradele I, II şi III de invaliditate se stabilesc prin hotărâre a Guvernului, la propunerea Ministerului Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale, Ministerului Apărării Naţionale, Ministerului Administraţiei şi Internelor şi Serviciului Român de Informaţii, după caz, cu avizul Ministerului Sănătăţii, care va fi adoptată în termen de 90 de zile.

035
Furtună Cristiana
Experiență de 10 în presa din România. Reporter și redactor la o televiziune locală din Galați, iar după ce a descoperit presa online, a ocupat mai multe poziții la publicații online: redactor, social media manager, editor coordonator.

    Comments are closed.