Știri

Când pică Sf. Constantin și Elena în acest an

Una dintre cele mai mari sărbători din calendarul ortodox este cea a Sfinților Împărați Constantin și Elena. Află pe ce dată sunt cinstiți cei doi apărători ai creștinismului.

Sărbătoarea Sfinților Împărați Constantin și mama sa, Elena este una cu dată fixă, notată cu cruce roșie în calendarul ortodox. Cei doi sunt numiți de marii părinți „Întocmai cu Apostolii”, deoarece au apărat și au răspândit creștinismul în secolul al IV-lea.

Potrivit bisericii, Sfinții Constantin și Elena sunt sărbătoriți în fiecare an, pe data de 21 mai, prin slujbe speciale în toate lăcașele de cult și respectarea unor tradiții și obiceiuri nemuritoare.

Sfântul Constantin s-a născut în jurul anului 272 și a fost împărat roman între 306 și 337. După ce tatăl său a decedat, în anul 304, a fost proclamat împărat, însă această responsabilitate a atras și dușmani care voiau să îl îndepărteze de la tron.

Astfel, în anul 312, înaintea unei bătălii cu Maxențiu, Constantin a văzut pe cer o cruce luminoasă și o inscripție: „In hoc signum vinces” (prin acest semn vei birui). Noaptea, în vis, i se arată Iisus Hristos și-l îndeamnă să pună semnul sfintei cruci pe toate steagurile armatei sale. A respectat semnele divine și a câștigat bătălia.

Un an mai târziu de la victorie, a dat un decret prin care a oprit prigonirea creștinilor.

Astfel, creștinismul a devenit religie permisa în imperiu.
Sfânta Împărăteasă Elena a fost mama Sfântului Constantin. Este cunoscută pentru credința sa nemărginită în Dumnezeu, precum și pentru susținerea creștinismului.

Potrivit scrierilor bisericești, Împărăteasa Elena a organizat pelerinajul în Palestina și în provinciile răsăritene, pentru găsirea moaștelor Sfintei Cruci a lui Hristos și aflarea rămășitelor celor trei magi. În drumul său, a văzut la un moment dat niște oameni care duceau un mort pe o colină unde erau 3 cruci.

Atunci, Sfânta Elena s-a gândit că, pentru a afla dacă într-adevăr a găsit Crucea lui Iisus, ar putea încerca să îl atingă pe mort de fiecare cruce. În momentul în care a atins pe cea a Mântuitorului, a înviat.

Sfântul Constantin a trecut la cele veșnice în anul 337, la zece ani după adormirea mamei sale, Sfânta Elena.

Conform unui raport al Direcţiei pentru Evidenţa Persoanelor şi Administrarea Bazelor de Date, numele de Constantin sau derivate ale acestuia îl poartă 651.262 de bărbaţi, iar cel de Elena sau derivate ale acestuia 1.134.390 femei.

Constantin vine de la numele grecesc Konstantinos sau de la Constantinus, din latină, ambele derivate din cuvântul „constans” care înseamnă constant, stabil, statornic, neschimbător. Numele „Elena” este de origine greacă și înseamnă rază de soare.

Cei care își serbează onomastica pe data de 21 mai 2024 poartă numele de: Constantin; Costea; Costel; Costache; Costin(a); Codin(a); Constanța; Constantiu; Costandin(a); Constantina; Dinu; Dina; Tinu; Tina; Costel; Costelica; Costică; Costaș; Tica; Ticu;

Titi(șor); Titel(us); Dinicu; Dinică; Tinuț; Tinel; Tanța, Elena, Ilinca; Ileana; Ilenuța; Ilenuș(a); Ilinuța; Leana; Lenuța; Lenuș(a); Leanca; Lena; Leni; Lina.

0138
Cristiana Furtuna
Experiență de 10 în presa din România. Reporter și redactor la o televiziune locală din Galați, iar după ce a descoperit presa online, a ocupat mai multe poziții la publicații online: redactor, social media manager, editor coordonator.

    Comments are closed.