Știri

O recunoști? A fost cea mai bine vândută artistă din epoca interbelică. A depășit-o chiar și pe Maria Tănase

Mia Braia, născută Maria Braia, a fost una dintre cele mai strălucite și bine vândute artiste din perioada interbelică din România. Cu un talent muzical excepțional și o voce inconfundabilă, Mia Braia a cucerit publicul vremii și a lăsat o amprentă puternică în istoria muzicii românești.

Născută în 1911 la Craiova, Mia a crescut într-un mediu în care muzica era parte integrantă a vieții de zi cu zi. Tatăl său, Constantin Braia, deținea o cârciumă numită „La ieftenirea traiului“, unde doi muzicanți remarcabili, Ion (cunoscut sub numele de Țache cobzarul) și violonistul Nea Limbă, își câștigau existența. Această atmosferă a influențat profund pasiunea și talentul muzical al fetelor sale, Mia și surorii sale, Ioana Radu.

Talentul incontestabil al Miiei a fost remarcat de tatăl său, care a investit resurse considerabile în educația muzicală a ei. Mia Braia a fost înscrisă la Conservatorul „Cornetti“ din Craiova, unde a avut ocazia să studieze sub îndrumarea unor profesori de prim rang, cum ar fi compozitorul Ion Vasilescu și Jeny Ciolac pentru canto clasic. Această pregătire solidă a pus bazele unei cariere muzicale strălucite.

Mia Braia a debutat în teatru

Deși Mia Braia a debutat în teatru, fiind pregătită pentru o carieră în această direcție – ar fi vrut în tragedie, așa cum era la modă în acele vremuri -, a devenit cunoscută în special pentru vocea sa unică. Ea a ajuns, de fapt, să debuteze într-o comedie la restaurantul Minerva din Craiova, unde a impresionat publicul cu vocea sa. Ulterior, a devenit prim-solistă la Corul „Armonia“, confirmându-și talentul și popularitatea în lumea artistică a vremii.

Cu toate eforturile financiare și sacrificiile făcute de tatăl său, Mia Braia și-a urmat visul și s-a mutat la București pentru a studia la Conservator. Aici, și-a continuat formarea muzicală și și-a consolidat reputația ca una dintre cele mai talentate artiste ale perioadei.

Cu toate acestea, perioada comunistă din România a adus restricții și cenzură în industria artistică, iar albumele și munca Miei Braia din timpul celui de-Al Doilea Război Mondial au fost afectate și în cele din urmă pierdute.

Întâlnirea cu Lucian Blaga

Mia Braia a avut, de-a lungul vieții și câteva întâlniri memorabile. Printre acestea, o întâlnire deosebită a fost cea cu Lucian Blaga, unul dintre cei mai influenți intelectuali români.

În 1960, cu ocazia unui turneu la Cluj-Napoca, Mia Braia a avut privilegiul de a se întâlni cu Lucian Blaga. În volumul său de amintiri, publicat mai târziu la New York în 1989, Mia Braia rememorează această întâlnire cu un amestec de admirație și reverență față de marele poet.

Mia Braia s-a prezentat în fața lui Lucian Blaga, recomandându-se cu numele său de cântăreață. Această prezentare nu putea să nu-l surprindă pe Blaga, care a primit-o cu un zâmbet plin de curiozitate. Astfel a început un schimb de impresii în care Mia Braia a încercat să își împărtășească viziunea despre cântecul de dragoste, comparându-l cu poezia metafizică a lui Blaga.

Blaga a schimbat direcția discuției, subliniind importanța frumuseții spirituale în comparație cu frumusețea exterioară. Aceste cuvinte au rămas în memoria Miiei Braia ca un adevăr esențial, exprimat cu înțelepciune de către unul dintre cei mai mari gânditori români.

053
Furtună Cristiana
Experiență de 10 în presa din România. Reporter și redactor la o televiziune locală din Galați, iar după ce a descoperit presa online, a ocupat mai multe poziții la publicații online: redactor, social media manager, editor coordonator.

    Comments are closed.