Știri

Directorul ANM, Elena Mateescu, anunţă când vine vara în România: ”Temperaturile vor fi în creștere”

Elena Mateescu, directorul ANM, a anunţat de când vine vara în România şi a prognozat temperaturi de până la aproape 30 de grade Celsius în luna mai.

„De la finalul acestei săptămâni, temperaturile vor fi în creștere și da, putem să confirmăm, pe baza datelor din acest moment, că maximele pot ajunge până la 27-28 de grade Celsius în majoritatea regiunilor, dar în special cele extracarpatice.

Până atunci, mai discutăm și de fenomene meteorologice care fac obiectul unei atenționări meteorologice de cod galben începând din această dimineață, de la ora 10:00 până mâine seară, la ora 23:00 pentru sudul Banatului, Transilvaniei, dar și zona Carpaților Meridionali.

În aceste zone, vântul va avea intensificări la rafală de 55-65 km/h, iar temporar peste 70-80 km/h.

În același timp, un cod portocaliu va intra în vigoare în această seară, la ora 21:00 până mâine la ora 12:00 și vizează județul Caraș-Severin, unde vitezele vor avea limite cuprinse între 80 și 85 km/h, temporar peste 90 km/h.

Din punct de vedere termic, așa cum menționam, de la o zi la alta, începând de la sfârșitul acestei săptămâni, vorbim de valori de temperaturi în creștere.

Dacă astăzi contăm pe 15-24 de grade, de sâmbătă deja contăm pe valori de până la 27 de grade, duminică 28 de grade.

Şi săptămâna viitoare, vorbim de același ecart care va caracteriza, mai ales în regiunile extracarpatice, o vreme mai caldă decât în mod obișnuit inclusiv în Capitală, maxime de peste 25-26 de grade Celsius, pragul unei zile de vară”, a spus directorul Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM), Elena Mateescu, joi, la Antena 3 CNN.

Temperaturile și cantitățile de precipitații vor fluctua de la o săptămână la alta, după cum arată prognoza ANM.

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a actualizat estimările pentru intervalul 13 mai – 10 iunie.

Vremea în săptămâna 13 – 20 mai

Mediile valorilor termice se vor situa sub cele specifice pentru această perioadă în cea mai mare parte a țării, îndeosebi în regiunile estice și sud-estice.

Cantitățile de precipitații vor fi în general deficitare în majoritatea regiunilor, dar mai ales în cele nordice, centrale, estice și local în cele sudice,

Vremea în săptămâna 20 – 27 mai

Temperatura medie a aerului se va situa în jurul celei specifice pentru această perioadă la nivelul întregii țări.

Cantitățile de precipitații se vor situa peste cele normale pentru această perioadă în vestul și sud-vestul teritoriului, în timp ce în rest vor fi în general apropiate de mediile multianuale.

Vremea în săptămâna 27 mai – 3 iunie

Temperatura medie a aerului va avea valori în general apropiate de mediile multianuale în toată țara.

Cantitățile de precipitații vor fi în general apropiate de cele specifice pentru această perioadă în majoritatea regiunilor, posibil ușor deficitare local în estul și sudul țării.

Vremea în săptămâna 3 – 10 iunie

Mediile valorilor termice se vor situa ușor peste normele climatologice ale perioadei la nivelul întregii țări.

Regimul pluviometric va fi în general apropiat de cel normal pentru acest interval în cea mai mare parte a țării.

036
Furtună Cristiana
Experiență de 10 în presa din România. Reporter și redactor la o televiziune locală din Galați, iar după ce a descoperit presa online, a ocupat mai multe poziții la publicații online: redactor, social media manager, editor coordonator.

    Comments are closed.