Știri

Cum se scrie corect: petec sau petic. Greșeala pe care o fac foarte mulți români

În limba română, confuziile legate de scrierea corectă a anumitor cuvinte sunt frecvente, iar una dintre aceste confuzii este între termenii „petic” și „petec”. Mulți români se întreabă care dintre cele două variante este corectă. În acest articol, vom clarifica această dilemă și vom explica de ce forma corectă este „petic”.

Definiția corectă

Conform Dicționarului Ortografic, Ortoepic și Morfologic al Limbii Române (DOOM3), cuvântul corect este „petic”. Acesta se referă la o fâșie de material (cum ar fi țesătură, piele sau hârtie) care este folosită pentru a repara un obiect rupt sau găurit prin coasere sau lipire. Un exemplu comun de utilizare este: „Am cusut un petic pe genunchiul pantalonilor care era rupt.”

Utilizări și expresii

Cuvântul „petic” este prezent în multe expresii din limba română, precum:

A-și da în petic: a-și arăta fără intenție anumite cusururi sau slăbiciuni.
A pune peticul la ceva: a găsi o soluție de moment pentru a ieși din încurcătură.

Forma greșită: petec

Forma „petec” este incorectă și nu are nicio justificare în normele lingvistice actuale. Totuși, datorită utilizării frecvente în vorbirea colocvială, mulți oameni o consideră, în mod eronat, corectă. Această confuzie poate fi atribuită influențelor regionale, educației incomplete sau simplificării neglijente a limbii în conversațiile de zi cu zi.

Exemple de propoziții corecte
Pentru a ilustra utilizarea corectă a cuvântului „petic”, iată câteva exemple:

„Am aplicat un petic pe genunchiul pantalonilor care era rupt.”
„Am plantat roșii în peticul de grădină din spatele casei.”
„Cămașa lui era plină de petice.”

Pentru a scrie corect în limba română, este important să folosim termenul „petic” atunci când ne referim la o fâșie de material utilizată pentru repararea unui obiect. Evitarea formei greșite „petec” ajută la menținerea corectitudinii și clarității în exprimare.

Așadar, data viitoare când veți avea nevoie să descrieți o fâșie de material utilizată pentru a repara ceva, amintiți-vă să folosiți „petic”, nu „petec”. Astfel, veți contribui la păstrarea normelor lingvistice corecte ale limbii române.

0109
Furtună Cristiana
Experiență de 10 în presa din România. Reporter și redactor la o televiziune locală din Galați, iar după ce a descoperit presa online, a ocupat mai multe poziții la publicații online: redactor, social media manager, editor coordonator.

    Comments are closed.