Știri

Noua formulă de calcul a pensiei. Cum vor fi calculate pensiile românilor

Pensiile vor fi calculate după o nouă formulă de calcul pe care oficialii deja au explicat-o. Aceasta este prevăzută în noua lege a pensiilor și are și un element nemaiîntâlnit până acum. Despre ce este vorba, de fapt?

Noua lege a pensiilor promite să rezolve inechitățile din sistemul public de pensii. În lege este specificată, de asemenea, o nouă formulă de calcul pentru a determina veniturile seniorilor.

Această nouă formulă de calcul va fi aplicată în cadrul recalculării de la 1 septembrie 2024. În urma acestei, mai mulți pensionari vor beneficia de sume mai mari, scrie Digi Economic.

Vor exista, de asemenea, seniori ale căror pensii vor scădea în urma recalculării. Pentru aceștia, autoritățile spun că se va acorda suma care este benefică lor.

Veniturile seniorilor vor fi calculate după o nouă formulă, care conține două elemente.

Este vorba despre VPR, care reprezintă valoarea punctului de referință, care se înmulțește cu numărul total de puncte.

Concret, formula este aceasta:

VPR x numărul total de puncte = pensie

În ceea ce privește VPR, acesta se determină astfel:

Valoarea punctului de pensie : 25 = VPR

Noua lege arată că numărul total de puncte este determinat astfel:

O schimbare semnificativă în formula este reprezentată de introducerea unui număr fix de puncte acordate pentru anii de contribuție care depășesc 25.

Formula de calcul a pensiei va lua în considerare atât venitul pentru care s-a plătit contribuția la sistemul de asigurări sociale, cât și perioada efectiv lucrată în România.

În procesul de calcul al numărului total de puncte, se va adăuga un număr suplimentar de puncte de stabilitate pentru fiecare an lucrat peste stagiul minim de cotizare de 25 de ani, după cum urmează:

0,50 puncte/an pentru fiecare an între al 26-lea și al 30-lea inclusiv;
0,75 puncte/an pentru fiecare an între al 31-lea și al 35-lea inclusiv;
1 punct/an pentru fiecare an din intervalul de la al 36-lea înainte.
Aceste puncte vor fi acordate exclusiv pentru anii contributivi care nu se suprapun cu anii de percepere a pensiei. Ele vor fi oferite ca stimulente pentru extinderea perioadei de activitate profesională.

Perioada de cotizare de 25 de ani este folosită doar pentru calculul VPR.

Valoarea VPR va fi cea care va fi supusă majorării, nu parametrii de calcul ai VPR.

Modificările apar într-un articol din noua lege a pensiilor, care intră în vigoare de la 1 septembrie 2024.

O mulțime de schimbări sunt prevăzute odată cu intrarea în vigoare a legii 360/2023, prin care vor fi reglementate toate pensiile din România.

Cuantumul pensiei se determină prin înmulțirea numărului total de puncte realizat de asigurat cu valoarea punctului de referință (VPR). VPR reprezintă raportul dintre valoarea punctului de pensie la data intrării în vigoare a proiectului de lege și nivelul mediu al stagiilor de cotizare prevăzut de legislația anterioară, respectiv 25.

La data intrării în vigoare valoarea punctului de referință este 81 de lei, care va fi indexat anual, în luna ianuarie, cu rata inflației plus 50% din creșterea reală a câștigului salarial mediu brut realizat. În anul 2024, valoarea punctului de pensie se majorează cu 13,8% și este de 2.032 lei.

Numărul total de puncte realizat de asigurat se obține din însumarea punctajelor anuale ale acestuia și a numărului de puncte de stabilitate.

Punctajul anual al asiguratului se determină prin împărțirea la 12 a sumelor punctajelor lunare realizate într-un an calendaristic.

Pentru stagiul de cotizare contributiv realizat peste 25 de ani contributivi se acordă un număr de puncte de stabilitate astfel: – 0,50 puncte pentru fiecare an realizat peste 25 de ani;

– 0,75 puncte pentru fiecare an realizat peste 30 de ani;

– 1 punct pentru fiecare an realizat peste 35 de ani.

076
Furtună Cristiana
Experiență de 10 în presa din România. Reporter și redactor la o televiziune locală din Galați, iar după ce a descoperit presa online, a ocupat mai multe poziții la publicații online: redactor, social media manager, editor coordonator.

    Comments are closed.