Știri

Codul secret folosit când va fi anunțată moartea regelui Charles al III-lea al Marii Britanii

Ziua în care va muri regele Charles al III-lea al Marii Britanii, recent depistat cu cancer, este una atent plănuită.

Pregătirile pentru decesul actualui rege al Regatului Unit au început la scurt timp după moartea reginei Elisabeta a II-a.

Încoronat suveran la vârsta de 73 de ani, Regele Carol al III-lea a urcat pe tron la 6 mai 2023, în urma decesului mamei sale.

Defuncta regină Elisabeta a II-a a fost înmormântată în capela memorială George al VI-lea din Windsor, la 11 zile după moartea sa, la 8 septembrie.

Decesul monarhului britanic este un moment atât de semnificativ încât necesită o planificare foarte atentă, astfel încât să fie asigurată o tranziție fără probleme a puterii.

În cazul reginei, acest plan a fost numit „Operațiunea London Bridge” și a stabilit totul, de la modul în care va fi informat publicul, până la modul în care va fi înmormântată suverana. Sute de mii de persoane în doliu au stat la coadă timp de ore întregi pentru a-i aduce un ultim omagiu reginei, în timp ce milioane de oameni au urmărit la televizor ultimul ei drum.

Operațiunea London Bridge includea detalii complete despre ce urma să se întâmple în cele 10 zile de la moartea reginei, inclusiv unde va merge sicriul ei, cum va aborda public premierul vestea și cum își va petrece Charles primele zile ca rege.

Atunci când regina a murit a însemnat momentul în care a fost la punct un nou plan, pentru eventuala trecere în neființă a noului rege Charles.

Ce este Operațiunea Menai Bridge
Operațiunea London Bridge a fost creată încă din anii 1960, la doar câțiva ani după încoronarea reginei, și a fost revizuită de mai multe ori în anii de dinaintea morții acesteia, în 2022.

Numele de cod pentru eventuala moarte a regelui Charles al III-lea este Operațiunea Menai Bridge, numită după primul pod de fier suspendat din lume, din Anglesey, Țara Galilor.

Potrivit ofițerului de protecție regală, Simon Morgan, pregătirile pentru Menai Bridge au început la scurt timp după moartea regretatei regine.

„Chiar și regele a spus în acceptarea sa că își va asuma acest rol atât timp cât viața îi va permite. Are 73 de ani. Trebuie să începem din nou să facem planuri pentru viitor”, a spus acesta într-un interviu pentru Today.

Cum a fost dată vestea decesului reginei Elisabeta a II-a

Ziua în care regina a murit a fost numită Ziua Z, iar fiecare zi de după a fost numită D+1 și D+2 și așa mai departe. Potrivit documentelor dezvăluite, o „cascadă de apeluri” ar fi avut loc la câteva ore după moartea monarhului pentru a informa primul ministru, secretarul de cabinet și mai mulți miniștri de rang înalt și oficiali guvernamentali.

În semn de omagiu pentru cei 70 de ani pe tron, sicriul monarhului a fost plimbat prin Scoția, de la Balmoral la Edinburgh, înainte de a fi așezat în Westminster Hall timp de patru zile. Înmormântarea a avut loc pe 19 septembrie.

Sicriul regretatei regine a fost apoi dus la locul de veci, la Capela memorială Regele George al VI-lea din Windsor.

Cum se va desfășura Operațiunea Menai Bridge

Se așteaptă ca anunțul Operațiunii Menai Bridge să semene din anumite puncte de vedere cu Operațiunea London Bridge.

Imediat ce Operațiunii Menai Bridge va fi declanșată, următorul în linia de succesiune la tron, William, prințul de Wales, devine rege alături de soția sa, Kate Middleton, care va fi regină consoartă.

Noul rege s-ar adresa apoi națiunii, așa cum a făcut Charles pe 9 septembrie, iar publicul ar intra într-o perioadă de doliu național înainte de funeralii, conform Independent.

La fel ca în cazul reginei, prim-ministrul ar fi informat de către secretarul particular al regelui, la fel ca și Biroul Consiliului Privat al regelui.

Secretarii permanenți ai departamentelor vor primi un scenariu pentru a-i informa pe miniștrii guvernului, în timp ce secretarul de cabinet va trimite un e-mail înalților funcționari publici. După primirea acestui e-mail, steagurile de la Whitehall ar fi coborâte la jumătate de catarg.

De ce sunt folosite nume de cod pentru moartea unui membru al familiei regale

Numele de cod pentru decesele regale au fost introduse inițial pentru a preveni scurgerea în presă a informațiilor, înainte de a fi făcut anunțul oficial.

Folosirea numelor de cod a împiedicat operatorii de la centrala telefonică de la Palatul Buckingham să afle vestea înainte ca aceasta să fie făcută publică.

Planurile funerare pentru regina mamă și prințesa Diana au avut numele de cod Operațiunea Tay Bridge, și erau planificate de zeci de ani.

Operațiunea Forth Bridge a fost numele de cod pentru moartea regretatului Duce de Edinburgh. Funeraliile sale au avut loc la Capela St. George din Windsor, iar sicriul său a fost depus în Cavoul Regal.

025
Furtună Cristiana
Experiență de 10 în presa din România. Reporter și redactor la o televiziune locală din Galați, iar după ce a descoperit presa online, a ocupat mai multe poziții la publicații online: redactor, social media manager, editor coordonator.

    Comments are closed.