Știri

Doliu în sportul românesc! A murit unul dintre cei mai mari sportivi pe care i-a avut România vreodată

Ștefan Birtalan a murit la vârsta de 75 de ani. Fostul handbalist a fost dublu campion mondial și vicecampion olimpic

Ștefan Birtalan, dublu campion mondial și cel mai bun handbalist al lumii în 1974, 1976 şi 1977, a murit luni, 27 mai, în jurul orei 6.00. Avea 75 de ani. Vicecampionul olimpic de la Montreal, din 1976, era internat la Spitalul Fundeni. Vestea tragică a fost confirmată de foști componenți ai generației de aur a handbalului românesc, pentru Libertatea.

„Un uriaș s-a transformat în stea”, a notat, pe Facebook, Comitetul Sportiv și Olimpic. „Dincolo de medaliile câștigate, uriașul avea suflet dăruit și generos, Ștefan Birtalan va rămâne pentru noi un CAMPION. Drum lin, veșnic în inimile noastre! Condoleanțe familiei! Dumnezeu să îl ierte și să îl odihnească!”, a transmis COSR.

„Am fost prieteni buni. A fost un om extraordinar, încă nu îmi găsesc cuvintele. Toți ne ducem la un moment dat sau altul, el a suferit mult, fiind internat în spital în ultimele luni. Este mult prea proaspătă vestea pentru a discuta mai multe acum“, a declarat, marcat, pentru GSP, Cristian Gațu (78 de ani), dublu campion mondial la handbal cu naționala României și fost președinte FRH.

„Ne-a părăsit un Uriaș! Drum lin, Ștefan Birtalan!”, a scris CSA Steaua, pe pagina oficială de Facebook. „Nea Bibi nu mai e! Dar va rămâne veșnic în amintirea noastră drept ”tunarul” Europei, handbalistul care rupea plasele porților adverse. Va rămâne zâmbetul său cald, vorba sa domoală de ardelean, glumele sale fine. Clubul Steaua este alături de familia sa în aceste clipe grele. Dumnezeu să-l ierte!”, a notat Clubul Sportiv al Armatei.

Birtalan, care a suferit un transplant de ficat în 2008, era internat de o lungă perioadă la Spitalul Fundeni din București. Istvan, fiul fostului mare handbalist, era la Suceava, la un turneu cu echipa de juniori de la Handbal Club Ștefan Birtalan, când a aflat cumplita veste. Vine de urgență la București.

„Din nefericire, vestea cutremurătoare este adevărată. Marele Birtalan a murit în această dimineață, la ora 6.00, după o lungă suferință”, a spus Dan Marin, 75 de ani, campion mondial în 1974, și bronz olimpic în 1972. În perioada cât a fost internat în spital, Ștefan Birtalan fusese vizitat, între alții, de fostul președinte Traian Băsescu și de fostul coechipier Cristian Gațu. „De patru luni sunt internat la Spitalul Fundeni… Câte trei săptămâni stau p-aici prin analize, medicamentație, apoi o săptămână mă lasă acasă”, declara fostului mare jucător, anul trecut, în noiembrie, pentru Gazeta Sporturilor. „Totul a plecat de la o infecţie. M-am trezit cu o hepatită C cronică, un virus pe care nu ştiu de unde l-am luat. În timp, am ajuns la faza de ciroză hepatică. Când am depistat hepatita C, m-am şi lăsat de antrenorat. La mine fusese diagnosticat că virusul C acţiona de peste 20 de ani, fără să ştiu. Nefiind niciun medicament în lume care să trateze hepatita C, am urmat o serie de tratamente alternative, naturiste”, povestea Birtalan, pentru Evenimentul Zilei, de la ce au plecat complicațiile.

072
Furtună Cristiana
Experiență de 10 în presa din România. Reporter și redactor la o televiziune locală din Galați, iar după ce a descoperit presa online, a ocupat mai multe poziții la publicații online: redactor, social media manager, editor coordonator.

    Comments are closed.