Știri

1 iunie, zi libera de la stat! Cine va avea liber

Pe data de 1 iunie 2024 este sărbătorită Ziua Internațională a Copilului. Această zi este considerate liberă legal de la stat.

În luna iunie 2024, românii vor beneficia de mai multe zile libere, inclusiv pe 1 iunie, de Ziua Copilului, și de Rusalii. Aceste zile oferă oportunități valoroase pentru angajați de a petrece timp de calitate alături de familie și de a se bucura de mini-vacanțe binemeritate.

În luna iunie 2024, românii vor beneficia de mai multe zile libere, incluzând 1 iunie, Ziua Copilului, și Rusaliile.

Aceste zile oferă ocazia atât părinților, cât și celorlalți angajați să petreacă timp de calitate alături de familie și să se bucure de mini-vacanțe.

Ziua Copilului, sărbătorită anual pe 1 iunie, pică în 2024 într-o zi de sâmbătă. Deși aceasta este o zi de weekend, 1 iunie este, începând din 2016, o zi liberă legală în România, dedicată tuturor salariaților, indiferent dacă aceștia au copii sau nu.

Ziua Copilului este o sărbătoare internațională, menită să promoveze drepturile copiilor și să atragă atenția asupra importanței asigurării unui mediu sănătos și fericit pentru aceștia. În această zi, în întreaga țară sunt organizate diverse activități pentru copii și părinți, cum ar fi petreceri, evenimente sportive, ateliere creative și excursii.

Conform Codului Muncii, salariații din România au dreptul la zile libere în timpul sărbătorilor legale. Cu toate acestea, există anumite categorii de angajați care trebuie să lucreze și de Ziua Copilului.

Acestea includ personalul din unitățile sanitare, unitățile de alimentație publică și alte locuri unde activitatea nu poate fi întreruptă din cauza specificului procesului de producție. Pentru acești angajați, legea prevede compensarea cu timp liber corespunzător în următoarele 30 de zile sau, dacă acest lucru nu este posibil, un spor salarial de cel puțin 100% din salariul de bază. Angajatorii care nu respectă aceste prevederi riscă amenzi de până la 10.000

Conform radioimpuls.ro, la finalul lunii iunie, românii vor avea parte de o altă mini-vacanță, cu ocazia Rusaliilor.

Această sărbătoare religioasă, care comemorează coborârea Sfântului Duh asupra apostolilor și întemeierea Bisericii creștine, cade la 50 de zile după Învierea Domnului. În 2024, Rusaliile se vor sărbători pe 23 iunie, o duminică. Conform legii, ziua următoare, luni, 24 iunie, va fi liberă pentru toți bugetarii, oferindu-le astfel un weekend prelungit. Aceasta reprezintă o ocazie excelentă pentru români de a petrece timp cu familia sau de a pleca într-o scurtă vacanță în țară.

În ciuda faptului că 24 iunie este o zi liberă legală, anumite categorii de angajați vor trebui să lucreze, în funcție de specificul locului de muncă. La fel ca în cazul Zilei Copilului, acești angajați trebuie să fie compensați cu timp liber corespunzător în următoarele 30 de zile sau cu un spor salarial de 100% dacă nu se poate acorda timp liber.

Astfel, luna iunie 2024 oferă românilor mai multe oportunități de a se bucura de zile libere legale. Ziua Copilului și Rusaliile sunt momente prielnice pentru a petrece timp cu familia și pentru a se relaxa, indiferent de statutul lor de părinte. Aceste zile libere sunt esențiale pentru a promova echilibrul între viața profesională și cea personală, contribuind la bunăstarea angajaților și a familiilor acestora.

028
Furtună Cristiana
Experiență de 10 în presa din România. Reporter și redactor la o televiziune locală din Galați, iar după ce a descoperit presa online, a ocupat mai multe poziții la publicații online: redactor, social media manager, editor coordonator.

    Comments are closed.