Știri

Se montează obligatoriu pe mașini de la 1 iulie. Decizia UE devine lege și în România

Devine obligatoriu de la 1 iulie 2024! Românii, dar și străinii, care vor să-și ia o mașină nouă sunt direct vizați. În curând, șoferii nu vor mai putea depăși limita de viteză nici dacă vor vrea.

În curând, limita de viteză nu va mai putea fi depășită. Mașinile vândute în Uniunea Europeană (UE) începând cu 1 iulie 2024 vor fi echipate cu un nou sistem de siguranță pentru limitarea vitezei, obligatoriu pentru toate vehiculele, indiferent de producător sau de clasă.

Acest sistem va detecta limitele de viteză de pe segmentul de drum pe care se află mașina. El va avertiza șoferul în cazul depășirii vitezei maxime admise.

Conform informațiilor emise de Poliția Română, anul trecut, au avut loc peste 700 de accidente de mașină din cauza vitezei excesive. Aceste accidente s-au soldat cu decesul a peste 300 de persoane.

Deși multe mașini aflate în circulație dispun deja de sistemul de avertizare, acesta va deveni obligatoriu pentru autoturismele noi de la 1 iulie 2024. Problema constă în faptul că majoritatea șoferilor consideră sistemul deranjant și îl dezactivează.

Sistemul va notifica șoferul că a depășit limita de viteză prin diverse modalități. Prima avertizare va fi vizuală, sub forma unei pictograme afișate pe tabloul de bord sau pe display-ul mașinii. A doua avertizare va fi sonoră, prin emiterea unui sunet specific. A treia modalitate de avertizare va consta într-o vibrație resimțită în pedala de accelerație.

Ordinea și durata avertismentelor vor fi stabilite de fiecare producător în parte. Sistemul de limitare a vitezei nu va interveni sub nicio formă în funcționarea mecanismului de frânare. Cu alte cuvinte, mașina NU va frâna automat în cazul depășirii limitei de viteză.

Cel mult, cu acordul explicit al șoferului, printr-o setare din meniul mașinii, vehiculul nu va permite depășirea vitezei legale prin restricționarea accelerației.

Viteza excesivă este periculoasă din mai multe motive. Cu cât viteza este mai mare, cu atât timpul de reacție al șoferului în situații de urgență este mai scurt. Astfel, șoferul are mai puțin timp să evite un obstacol sau să frâneze în mod corespunzător. În plus, o mașină care se deplasează cu viteză mare necesită o distanță mai lungă pentru a opri în caz de urgență. Dacă viteza este excesivă, șoferul poate fi incapabil să oprească înainte de a lovi un obstacol sau alt vehicul.

De altfel, cu cât viteza este mai mare, cu atât devine mai dificil pentru șofer să mențină controlul asupra mașinii, mai ales în condiții de drum dificile sau la viraje.

0110
Furtună Cristiana
Experiență de 10 în presa din România. Reporter și redactor la o televiziune locală din Galați, iar după ce a descoperit presa online, a ocupat mai multe poziții la publicații online: redactor, social media manager, editor coordonator.

    Comments are closed.