Viața la bloc este costisitoare. Pe lângă întreținere, locatarii sunt obligați să contribuie la orice cheltuieli de întreținere a imobilului, la reparații.
Noua lege a asociațiilor de proprietari a intrat în vigoare în urmă cu doar câțiva ani. Legea clarifică chestiunile care țin de obligațiilor locatarilor. ”Proprietarii membri ai asociației de proprietari au obligația să aprobe un fond de reparații anual, necesar pentru repararea și îmbunătățirea proprietății comune”, se arată în document.
Repararea proprietății comune, inclusiv a terasei blocului, se face „cu participarea financiară a tuturor proprietarilor de apartamente din bloc, indiferent de etajul la care locuiesc”, mai prevede legislația.
Aceeași lege mai prevede ca proprietarii să aprobe un fond de reparații al blocului. Banii pot fi folosiți pentru repararea și îmbunătățirea proprietății comune, precum reabilitarea termică.
Legea asociațiilor de proprietari nr. 196/2018 definește și părțile comune din bloc. Acestea sunt locurile de trecere, scările, instalațiile de apă și canalizare, paratrăsnetele, antenele colective, podul, pivnițele, boxele, spălătoria, uscătoria, ascensorul, interfonul, fațadele, acoperișul sau terasele, potrivit Fanatik.
De notat că există o categorie de locatari care nu trebuie să plătească pentru reparaţiile din bloc sau de pe terasă. E vorba de chiriași.