Știri

Ce se întâmplă cu reciclarea sticlelor fără dop, din 3 iulie. Precizările RetuRO

Deși în spațiul public au apărut, în ultima vreme, informații cu privire la faptul că, de luna următoarele, sticlele fără dop nu vor mai putea fi reciclate, reprezentanții RetuRO susțin că acest lucru nu se va întâmpla.

Așadar, consumatorii vor putea returna ambalajele de plastic fără dop sau capac atașat și după data de 3 iulie.

„Directiva UE privind plasticul de unică folosință, transpusă în legislaţia din România prin Ordonanţa de Guvern nr. 6/2021, care prevede data de 3 iulie 2024 ca termen de la care se introduc pe piaţă doar tipuri de recipiente de băuturi care respectă cerinţa de a avea dopurile şi capacele ataşate în timpul etapei de utilizare, nu aduce modificări în modul de returnare a ambalajelor de către consumatori în cadrul SGR.

Din punct de vedere tehnic, aparatele RVM pentru colectare automată sunt setate pentru a recunoaște şi a accepta recipiente cu sau fără dop.

În ceea ce privește colectarea manuală, criteriile de acceptare rămân aceleași.

RetuRO le reamintește consumatorilor că recipientele returnate nu trebuie să fie deformate, să aibă codul de bare şi simbolul ‘Ambalaj cu Garanţie’ vizibile pe ambalaj şi să fie golite de conținut”, se arată într-un comunicat al RetuRO.

Ambalajele colectate de la consumatori, fie prin RVM-uri, fie prin colectare manuală, sunt trimise în centrele de numărare şi sortare, unde trec printr-o serie de sisteme de scanare pentru a recunoaşte apartenenţa recipientului la SGR.

Ulterior, acestea sunt direcţionate către fabricile de reciclare, unde sunt transformate în materii prime secundare, utilizate pentru a produce noi ambalaje, precizează sursa citată.

049
Furtună Cristiana
Experiență de 10 în presa din România. Reporter și redactor la o televiziune locală din Galați, iar după ce a descoperit presa online, a ocupat mai multe poziții la publicații online: redactor, social media manager, editor coordonator.

    Comments are closed.