Știri

Românii primesc banii înapoi. Obligatoriu din 3 iulie, peste tot în România

Compania RetuRO a dat detalii despre reciclarea sticlelor de plastic, în contextul informațiilor apărute în spațiul public. Despre ce este vorba mai exact?

În ultimele săptămâni, au circulat informații conform cărora, începând cu luna iulie, sticlele fără dop nu vor mai putea fi reciclate. Cu toate acestea, reprezentanții RetuRO au clarificat situația, subliniind că aceste informații sunt incorecte și că reciclarea sticlelor fără dop va continua să fie posibilă.

Directiva UE privind plasticul de unică folosință, implementată în legislația românească prin Ordonanța de Guvern nr. 6/2021, prevede că, începând cu data de 3 iulie 2024, pe piață vor fi introduse doar recipiente de băuturi care au dopuri și capace atașate în timpul utilizării. Cu toate acestea, directiva nu schimbă modul în care consumatorii returnează ambalajele.

RetuRO a explicat că aparatele RVM sunt programate să recunoască și să accepte atât recipiente cu dop, cât și fără dop. În cazul colectării manuale, criteriile de acceptare rămân neschimbate.

Care sunt cerințele ce trebuie respectate

Consumatorii trebuie să respecte câteva cerințe simple pentru returnarea ambalajelor:

Recipiente ne-deformate
Codul de bare și simbolul „Ambalaj cu Garanție” vizibile
Recipiente golite de conținut

Ambalajele colectate, fie prin RVM-uri, fie manual, sunt trimise către centrele de numărare și sortare, unde sunt scanate pentru a confirma apartenența la SGR. După această verificare, ambalajele sunt direcționate către fabricile de reciclare pentru a fi transformate în materii prime secundare, utilizate ulterior pentru producerea de noi ambalaje.

RetuRO Sistem Garanție Returnare este o companie non-profit, care reinvestește eventualele profituri în dezvoltarea SGR, asigurând astfel o gestionare eficientă și sustenabilă a deșeurilor de ambalaje.

Compania a fost creată de un consorțiu de trei acționari privați: Asociația Berarii României pentru Mediu (30%), Asociația Producătorilor de Băuturi Răcoritoare pentru Sustenabilitate (30%) și Asociația Retailerilor pentru Mediu (20%) și un acționar public, statul român, prin autoritatea centrală de mediu, Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor (20%).

RetuRO are rolul de a asigura transparența în gestionarea ambalajelor de băuturi și de a contribui la dezvoltarea durabilă a României. Prin gestionarea responsabilă a deșeurilor de ambalaje, compania ajută la atingerea țintelor de reciclare impuse României de către Uniunea Europeană.

0180
Rozalia Despinescu
Experiență de 10 în presa din România. Reporter și redactor la o televiziune locală din Galați, iar după ce a descoperit presa online, a ocupat mai multe poziții la publicații online: redactor, social media manager, editor coordonator.

    Comments are closed.