Știri

Ce se mănâncă de Rusalii. Preparate care nu trebuie să-ți lipsească de pe masă

Sarbatoarea Rusaliilor se prazmuieste anul acesta pe 23 si 24 iunie. Este una dintre cele mai importante sarbatori ale verii, cu o puternica incarcatura emotionala.

De Rusalii, exista multe traditii populare, dar si randuieli bisericesti. Traditiile culinare de Ruslaii, sunt, de asemenea importante, intrebarea ”ce se mananca de Rusalii” fiind acum pe buzele multor gospodine. Mancarea trebuie sa fie, in principal, de sezon, din legume proaspete. Totodata, de Rusalii, este ultima data cand se mai poate prepara pasca, aceasta fiind preparata, din nou, de Paste. Apoi, alte preparate care nu trebuie sa-ti lipseasca sunt sarmalutele in foi de vita, ciorba cu multe verdeturi si tocana de legume, noteaza Antena 1.

Ce se mananca de Rusalii. 3 preparate care nu trebuie sa-ti lipseasca

1. Retete de Rusalii – Sarmalute in foi de vita

Ingrediente reteta

1 kg carne de porc si vita
foi de vita
sare
piper

50-75 gr orez cu bob rotund
2 cepe rosii
50 ml ulei

2 legaturi de marar
1 legatura de patrunjel
1 legatura de leustean
800 gr bulion de rosii
Mod de preparare

Foile de vita se oparesc in apa clocotita cu sare si se lasa la scurs. Ceapa se curata, se toaca solzisori si se caleste in ulei incins. Se adauga orezul si se amesteca pana incepe sa infloreasca, apoi se stinge focul si se lasa la racit. Se adauga verdeata tocata, carnea, sare si piper si se amesteca bine toate ingredientele, apoi se asambleaza sarmalele in foile de vita si se asaza in oala, sub forma de hora, in straturi alternand cu straturi de bulion. Se completeaza cu apa pana sunt usor acoperite si se fierb pentru aproximativ o ora si 30 de minute, la foc incet, acoperite. Se servesc cu un iaurt acrisor si cu mamaliguta.

Pentru cei care prefera sarmalute in foi de vita dietetice, pot inlocui carnea de vita/de porc cu carnea de pui.

2. Retete de Rusalii – Ciorba de verdeturi cu legume si smantana

Ciorba de verdeturi este una de sezon si ideala pentru masa de Rusalii. Timpul de preararare este de o ora, costul verdeturilor este mic, in plus, aacestea sunt naturale, deoarece este perioada lor.

Ingrediente

600 gr spanac,
600 grame salata verde,
1 legatura ceapa verde,

1 legatura usturoi,
1 lingura plina cu faina,
3 linguri ulei,

1 legatura marar,
100 ml smantana pentru gatit 32% grasime,
700 ml apa, 500 ml lapte, 1 galbenus de ou, sare, piper-dupa gust, lamaie pentru servit.
Mod de preparare

Verdeturile se spala bine si se pun la scurs. Se pun trei litri de apa la fiert, intr-o cratita mare. Dupa primul clocot se adauga spanacul, salata verde si se lasa pentru trei minute. Se transfera apoi verdeata cu o spumiera, intr-un vas cu apa rece, iar dupa cateva momente se lasa la scurs.

Punem intr-o cratita uleila incis, adaugam ceapa si usturoiul tocate marunt si se calesc pana se inmoaie. Se adauga faini, se amesteca, dupa care se adauga laptele caldut. Se lasa la fiert pana verdeturile sunt aproape fierte. Apoi, spanacul si salata verde se maruntesc, dupa care se pun in compozitia de lapte. Se adauga apa si se continua fierberea pana ce verdeturile sunt fierte.

Se potriveste de sare, piper, se inchide focul. Smantana se amesteca cu galbenus de ou, se adauga in ciorba si se amesteca. La final, se adauga mararul tocat si se amesteca.

3. Retete de Rusalii – tocana de legume de vara

O alta reteta nelipsita de la masa de Rusalii este tocana de legume de vara. O mancare usoara, dar delicioasa.

Ingrediente

3-4 rosii mari
1 ceapa
1 dovlecel

1 ardei
1 morcov
1 vanata
sare

piper
patrunjel
aredei iute
Mod de preparare

Ceapa si morcovul se taie marunt si se calesc impreuna in putin ulei. Se adauga ardeiul taiat cubulete atunci cand ceapa capata o culoare aurie sticloasa, apoi rosiile pasate si decojite. Se asezoneaza cu sare si piper, se pune ardeiul iute intreg si se acopera vasul, lasand la foc mic pentru 20 minute si amestecand din cand in cand.

Se adauga apoi vinetele si dovleceii, de dimensiuni potrivite. Se amesteca si se mai lasa la foc 5-10 minute. Dupa ce stingem focul, adaugam patrunjel taiat si lasam vasul acoperit sa se odihneasca si aromele sa se intrepatrunda.

0119
Rozalia Despinescu
Experiență de 10 în presa din România. Reporter și redactor la o televiziune locală din Galați, iar după ce a descoperit presa online, a ocupat mai multe poziții la publicații online: redactor, social media manager, editor coordonator.

    Comments are closed.