Știri

Toți șoferii trebuie să știe asta! Cu câți km/h poți depăși limita de viteză fără să fii AMENDAT

Depășirea limitei de viteză este una dintre cele mai comune infracțiuni rutiere, dar șoferii din România trebuie să știe că există un mic interval de toleranță care îi poate scăpa de amenzi.

Iată detaliile cruciale despre cum funcționează acest sistem și ce trebuie să știe fiecare șofer pentru a circula în siguranță și legal.

În România, Poliția Rutieră utilizează zilnic sute de radare fixe și mobile pentru a monitoriza viteza autovehiculelor. Aceste dispozitive de măsurare a vitezei, cunoscute sub denumirea de cinemometre, pot înregistra viteza unui vehicul de la distanțe considerabile, uneori până la 1.200 de metri. Totuși, trebuie luată în considerare o eroare de măsurare inerentă, conform Promotor.

Eroarea maximă tolerată la radarele staționare este:

± 3 km/h pentru viteze sub 100 km/h.
± 3% din viteza măsurată pentru viteze de 100 km/h sau mai mari.
Pentru radarele mobile (în mișcare), eroarea este:

± 4 km/h pentru viteze sub 100 km/h.
± 4% din viteza măsurată pentru viteze de 100 km/h sau mai mari.
Cu câți km/h poți depăși limita de viteză fără a fi amendat
În trecut, șoferii puteau depăși limita de viteză cu până la 10 km/h fără a fi sancționați. Însă, legislația actuală a redus această marjă la jumătate. Conform noilor reglementări, viteza maximă poate fi depășită cu cel mult 5 km/h.

De exemplu, pe un drum cu limita de viteză de 80 km/h, șoferii pot circula fără a fi amendați cu până la 85 km/h. Depășirea acestui prag va atrage sancțiuni.

Amenzi pentru depășirea limitei de viteză

Depășirea limitei de viteză se sancționează cu amenzi și, în cazuri extreme, poate duce la suspendarea permisului de conducere. Iată cum sunt stabilite sancțiunile:

Depășire de 10-20 km/h: 2-3 puncte de amendă.
Depășire de 21-30 km/h: 4-5 puncte de amendă.
Depășire de 31-40 km/h: 6-8 puncte de amendă.
Depășire de 41-50 km/h: 9-20 puncte de amendă.
Depășire de peste 50 km/h: 9-20 puncte de amendă + suspendarea permisului pentru 90 de zile.
Depășire de peste 70 km/h: 9-20 puncte de amendă + suspendarea permisului pentru 120 de zile.
Punctul de amendă este stabilit la 165 de lei începând cu 1 ianuarie 2024, ceea ce înseamnă că cea mai mică amendă este de 330 de lei, iar cea maximă poate ajunge la 3.300 de lei.

Cum să eviți amenzile pentru depășirea vitezei

Pentru a circula în siguranță și a evita sancțiunile, șoferii trebuie să respecte limitele de viteză și să țină cont de eroarea de măsurare a radarelor.

În situația în care limita de viteză este depășită, este esențial să nu se depășească toleranța de 5 km/h stabilită de lege.

Respectarea regulilor de viteză nu doar că ajută la evitarea amenzilor, dar contribuie și la siguranța rutieră pentru toți participanții la trafic.

053
Furtună Cristiana
Experiență de 10 în presa din România. Reporter și redactor la o televiziune locală din Galați, iar după ce a descoperit presa online, a ocupat mai multe poziții la publicații online: redactor, social media manager, editor coordonator.

    Comments are closed.