Știri

Amendă de 1.500 de lei dacă duci sticlele la reciclat la prânz și noaptea. Ce prevede legea

Poți primi amendă de până la 1.500 de lei dacă duci ambalajele la reciclat la prânz și noaptea, chiar dacă dispozitivul de colectare este amplasat într-un magazin non-stop.

Românii care vor să-și recupereze garanția de 50 de bani pe ambalajele de sticlă, de plastic sau metalice care au simbolul SRG, trebuie să știe că nu le pot duce oricând și oricumde la reciclat.

Dacă nu sunt atenți, pot fi amendați cu până la 1.500 de lei, conform legii.

Amendă de 1.500 de lei dacă duci sticlele la reciclat la prânz și noaptea. Ce prevede legea

Deși se poate crede că preluarea ambalajelor de către sistemele RMV nu este condiționată, trebuie să fiți atenți la unele detalii. Altfel ați putea fi amendați. Chiar dacă magazinul este non-stop, ambalajele nu pot fi duse la reciclat oricând. Restricțiile impuse de legislația referitoare la liniștea publică limitează predarea acestora în anumite intervale orare, scrie avocatnet.ro.

Potrivit HG 1074/2021, consumatorii sau utilizatorii finali ai produselor aflate în ambalaje care intră sub incidența sistemului garanție – returnare (SGR) ”pot restitui ambalajul SGR în cadrul oricărui punct de returnare organizat de către comercianți pe teritoriul României, indiferent de locul din care a fost achiziționat produsul ambalat și fără a putea fi condiționați de prezentarea bonului fiscal în vederea recuperării garanției”.

Totodată, toți comercianții înscriși în programul SGR sunt obligați afișeze în cadrul structurilor de vânzare ”adresa și programul de funcționare ale punctului de returnare operat de comerciant”, indiferent dacă preluarea ambalajelor se face prin intermediul unui dispozitiv RVM ori direct de către magazin.

Românii trebuie să știe că în eventualitatea în care RVM-ul este amplasat într-un magazin cu program non-stop, predarea către aceste automate de reciclare a ambalajelor SGR nu este posibilă la orice ora din zi sau din noapte.

Pentru anumite intervale orare, se aplică prevederile Legii 61/1991, referitoare la ordinea și liniștea publică.

Conform acestei norme, producerea de zgomot, în cazul nostru, datorat fie persoanelor care predau ambalajele, fie chiar automatelor în discuție, este interzis în timpul nopții și al prânzului: ”tulburarea liniștii locatarilor între orele 22,00-8,00 și 13,00-14,00 de către orice persoană prin producerea de zgomote, larmă sau prin folosirea oricărui aparat, obiect ori instrument muzical la intensitate mare în localurile sau în sediile persoanelor juridice, în locuințele persoanelor fizice sau în oricare alt loc din imobile cu destinația de locuințe ori situat în imediata vecinătate a acestora”.

Aceasta prevede sancțiuni cu amendă cuprinsă între 500 și 1.500 de lei amendă.

0119
Rozalia Despinescu
Experiență de 10 în presa din România. Reporter și redactor la o televiziune locală din Galați, iar după ce a descoperit presa online, a ocupat mai multe poziții la publicații online: redactor, social media manager, editor coordonator.

    Comments are closed.