Știri

Ce vechime trebuie sa ai pentru 1.000 lei in plus la pensie

Recalcularea pensiilor in Romania: Vechimea si impactul grupelor de munca

In Romania, pensiile sunt in plin proces de recalculare, iar pensionarii vor primi primele decizii privind noile pensii in urmatoarele saptamani. Acest proces aduce in atentie intrebarea: cati ani de vechime sunt necesari pentru a obtine o crestere semnificativa a pensiei, de cel putin 1.000 de lei? De asemenea, cat de relevante sunt grupele de munca in acest context?

Pentru a beneficia de o crestere substantiala a pensiei, este crucial ca pensionarul sa fi avut un numar mare de ani lucrati. Conform noii legi a pensiilor, pensionarii cu peste 25 de ani de munca primesc puncte bonus, denumite puncte de stabilitate. Aceste puncte se adauga la pensia recalculata, oferind astfel o crestere suplimentara.

Puncte bonus in functie de vechime

25 de ani de munca: 0 puncte bonus.
30 de ani de munca: 5 x 0,5 = 2,5 puncte bonus, echivalentul a 202 lei.
35 de ani de munca: 6,25 puncte bonus, echivalentul a 506 lei.
40 de ani de munca: 11,25 puncte bonus, echivalentul a 911 lei.
45 de ani de munca: 16,25 puncte bonus, echivalentul a 1.300 lei.
Aceste puncte sunt calculate pe baza valorii punctului de referinta (VPR), care este de 81 lei.

Rolul grupelor de munca

Desi anii de munca sunt importanti, legea pensiilor nu prevede acordarea de puncte bonus suplimentare pentru anii lucrati in conditii deosebite sau speciale (grupele de munca). Ministrul muncii, Bucura Oprescu, a confirmat ca punctele de stabilitate se acorda doar pentru anii efectiv lucrati, indiferent de grupa de munca. Aceasta a generat nemultumiri in randul pensionarilor care au lucrat multi ani in conditii dificile si nu vor primi majorari suplimentare la recalculare.

Formula de recalculare a pensiilor

Recalcularea pensiilor se face folosind formula: VPR x numarul total de puncte, unde:

VPR (Valoarea Punctului de Referinta) = 81 lei.
Punctele = contributivitate + stabilitate + puncte pentru perioade asimilate.
Punctele de stabilitate

0,50 puncte/an pentru anii din intervalul 26-30 de ani de munca.
0,75 puncte/an pentru anii din intervalul 31-35 de ani de munca.
Exceptii si situatii speciale

Desi recalcularea pensiilor aduce majorari semnificative pentru unii pensionari, exista categorii care nu beneficiaza pe deplin de aceste ajustari. Pensionarii care au lucrat in conditii deosebite sau speciale, dar nu au acumulat suficiente puncte bonus din vechime, se confrunta cu pensii mai mici decat se asteptau.

Recalcularea pensiilor este un proces complex care aduce beneficii importante pentru pensionarii cu multi ani de munca. Totusi, absenta punctelor bonus pentru grupele de munca evidentiaza o lacuna in sistemul de pensii, care ar trebui adresata pentru a oferi recompense echitabile celor care au muncit in conditii dificile. Informarea si constientizarea privind noile reguli si beneficiile recalcularii pensiilor sunt esentiale pentru ca toti pensionarii sa-si poata maximiza drepturile si beneficiile.

057
Furtună Cristiana
Experiență de 10 în presa din România. Reporter și redactor la o televiziune locală din Galați, iar după ce a descoperit presa online, a ocupat mai multe poziții la publicații online: redactor, social media manager, editor coordonator.

    Comments are closed.