Știri

Ministrul Muncii a facut anuntul asteptat de multi oameni. Ce conditii trebuie sa indeplineasca romanii pentru a iesi anticipat la pensie

Simona Bucura Oprescu, ministra Muncii, a prezentat, in mod direct, la Antena 3 CNN, cerintele pe care trebuie sa le indeplineasca cetatenii romani pentru a iesi la pensie mai devreme si a oferit clarificari referitoare la posibilitatea achitarii in avans a anilor de vechime in munca.

Simona Bucura Oprescu, sefa departamentului Muncii, a explicat care sunt cerintele pe care romanii trebuie sa le respecte pentru a iesi la pensie anticipata.

Prevederile privind pensiile romanilor se modifica incepand de anul acesta, odata cu intrarea in vigoare a noii legislatii privind pensiile.

Conform ministrului Muncii, pensionarea anticipata este posibila atunci cand se completeaza stagiul de cotizare.

”Pensia anticipata se poate lua atunci cand ai stagiul complet de cotizare si poti sa te pensionezi anticipat in doua situatii: daca ai 40 de ani de stagiu contributiv, poti sa te pensionezi anticipat, fara nicio penalizare.

Altfel spus, daca esti un barbat a carui varsta, pentru pensia minima de limita de varsta in sistemul public este 65 de ani, daca ai 40 de ani de stagiu de cotizare, poti sa iesi la pensie la 60 de ani, fara nicio penalizare, cu toate drepturile.

De asemenea, pentru pensia anticipata, daca ai 35 de ani stagiu contributiv, ceea ce este obligatoriu pentru a te pensiona anticipat, poti sa iesi la pensie anticipat scazand penalizarea de la 30% cat era pe vechea lege, 263/2010 la o penalizare la 24% cat este pe noua lege”, a spus Simona Bucura Oprescu.

De asemenea, ministrul Muncii a discutat si despre posibilitatea de a plati in avans anii de vechime in munca.

”Se poate cumpara vechime, vechimea se cumpara retroactiv, poti sa-ti cumperi vechime pentru a-ti completa sau pentru a-ti mari contributiile. Poti sa cumperi pana la maxim 6 ani de vechime daca vrei sa-ti cumperi vechime necesara salariului minim pe economie, ar trebui sa platesti 825 de lei pe luna”, a mai explicat ministrul Muncii, pentru sursa citata mai sus.

032
Furtună Cristiana
Experiență de 10 în presa din România. Reporter și redactor la o televiziune locală din Galați, iar după ce a descoperit presa online, a ocupat mai multe poziții la publicații online: redactor, social media manager, editor coordonator.

    Comments are closed.