Știri

Nu e glumă! Salariul uriaș pe care îl are un medic de familie pare rupt din filme

În România există aproape 12.000 de medici de familie la momentul actual. Aproximativ trei sferturi dintre aceştia sunt femei. Medicii de familie din România efectuează zeci de milioane de consultaţii în fiecare an.

Există, însă, o discrepanţă foarte mare între numărul de medici de familie care activează la oraş şi numărul de medici de familie care activează în mediul rural.

Salariul unui medic de familie din România depinde de mai mulţi factori. Vorbim despre factori precum experienţa avută, locaţia în care activează, numărul de pacienţi înregistraţi, implicarea în activităţi suplimentare, gradul de încadrare profesională, etc.

Practic, salariul unui medic de familie din România variază între puţin peste 2.000 de lei, pentru medicii de familie aflaţi la debut, şi peste 7.000 de lei, pentru medicii cu experienţă şi care au un număr mare de pacienţi înregistraţi.

Salariul unui medic de familie din România pare rupt din filme. Majoritatea românilor nici nu îndrăznesc să viseze la asemenea sume, însă un medic de familie ajunge cu ușurință și la câteva zeci de mii de lei. De exemplu, la Iași există medici care decontează peste 40.000 de lei pentru pacienții care sun inscriși la ei și pentru consultațiile oferite.

Salariul unui medic de familie din România este stabilit 50% în funcţie de încasările de la CAS per capita, per pacient înregistrat şi care este asigurat, şi 50% în funcţie de venitul per serviciu.

În principiu, un medic de familie trebuie să aibă un număr minim de pacienţi înregistraţi şi care să fie asiguraţi. Apoi, pentru fiecare pacient în parte se primeşte un punctaj, iar punctajul total se transformă în venituri încasate de medicul de familie.

Atenţie, însă! Nu toate fondurile obţinute de medicul de familie în baza numărului de pacienţi înregistraţi şi asiguraţi se transformă strict în salariul medicului. Vorbim inclusiv de venituri din care medicul de familie trebuie să-şi plătească asistent medical, femeie de serviciu, utilităţi pentru cabinet, chiria cabinetului, consumabile, întreţinerea cabinetului, etc.

Medicii de familie din România sunt printre cei mai slab plătiţi din Uniunea Europeană. De exemplu, există informaţii care arată că un medic de familie din Polonia poate să câştige până la 1.700 de euro pe lună, iar un medic de familie din Germania poate să câştige chiar şi peste 10.000 de euro pe lună, în funcţie de numărul de pacienţi, de experienţa acumulată şi de serviciile oferite.

Din acest motiv, mulţi medici de familie din România decid să-şi încerce norocul peste hotare, iar ţara noastră are un deficit constant de medici de familie care să deservească populaţia.

038
Furtună Cristiana
Experiență de 10 în presa din România. Reporter și redactor la o televiziune locală din Galați, iar după ce a descoperit presa online, a ocupat mai multe poziții la publicații online: redactor, social media manager, editor coordonator.

    Comments are closed.