Știri

Scumpiri semnificative pe litoral de la 1 iulie. Cât costă acum o cameră de hotel. Care este noua stațiune favorită a românilor

Peste 50.000 au preferat stațiunea Eforie Nord, unde toate hotelurile sunt ocupate. Pentru salvamari, înseamnă un debut în forță al sezonului, mai ales că astăzi au arborat steagul roșu care interzice scăldatul, dar puțini au ținut cont de avertisment.

La prânz, plaja lărgită din Eforie Nord era plină ochi. În mare, oamenii stăteau foarte aproape unii de ceilalți, mai ales că a fost arborat steagul roșu și salvamarii i-au atenționat să nu se îndepărteze de mal.

Șezlongurile au fost puse la o palmă, două, unul de celălalt. Până și zona care ar fi trebuit lăsată liberă a fost ocupată de prosoape. Potrivit patronatelor, în Eforie Nord sunt acum peste 50.000 de turiști.

Scumpiri semnificative pe litoral de la 1 iulie. Cât costă acum o cameră de hotel

Soarele a bucurat o mare de oameni pe litoral, în special pe plaja din Eforie, unde la amiază turiștii care nu au mai găsit niciun șezlong liber și-au așezat prosoapele tot mai aproape de mare, unde se sparg valurile.

Fiind ultimul weekend cu tarife mici la cazare, mulți au plecat spre casă la finalul zilei. De luni, prețurile au crescut cu aproximativ 10%.

Pe plaja din Eforie, turiștii stau aproape umăr la umăr. Pe suprafața de nisip e șezlong lângă șezlong, cearșaf lângă cearșaf, iar turiștii s-au așezat până în buza mării.

Turist: „Mie îmi place așa când e multă lume, da”.

Reporter: „Nu te deranjează?”

Turist: „Nu îmi place să fie gol, mai bine dacă e multă lume, să fie aglomerație.”

Unii turiști chiar au apreciat atmosfera aglomerată pentru liniștea aparentă.

Reporter: „De ce ați ales Eforie?”

Turist: „Sincer e un pic mai liniștit așa. Nu e dezmăț ca în Costinești”

În Mamaia, aglomerația s-a mutat treptat de pe plajă la restaurante.

Turist: „Dacă nu e aglomerație nu te simți bine.”

Reporter: „Ce mâncați azi?”

Turist: „La împinge tava, piure cu pulpă de porc care este cea mai bună, sărmăluțe, o salată”.

Reporter: „Cum sunt prețurile?”.

Turist: „Acceptăm.”

De luni însă, prețurile la cazare vor crește. În Mamaia, o cameră dublă într-un hotel de 4 stele va costa 367 de lei cu mic dejun inclus, în timp ce în Eforie, la un hotel tot de 4 stele, dar cu demipensiune, turiștii vor plăti 671 de lei pe noapte pentru o cameră dublă.

Pe unele plaje, tarifele vor rămâne neschimbate până la mijlocul lunii iulie.

Răzvan Chițan, manager plajă Mamaia: „Tarifele nu le vom crește decât după 15-20 iulie, în sudul stațiunii Mamaia, șezlongurile vor rămâne la fel. Vom crește cu 5 lei, adică de la 25 va ajunge la 30 de lei”.

În această perioadă, cele mai aglomerate stațiuni sunt Mamaia, Eforie Nord și Costinești.

Bărbat: „În fiecare an venim în Eforie și ne-a plăcut mult. La cazare, pe plajă, toată lumea se distrează.”

Au cântărit în alegerea stațiunii și prețurile.

Femeie: „Am fost ieri în Mamaia și am fost dezamăgită și de plajă și de prețuri. La hamsie, vă pot spune, aici este 5 lei, acolo era 10 lei, este cam dublu prețul la mâncare. La terasă mâncăm și ne putem încadra în 150 de lei. La cazare, cât plătiți? 250 de lei.”

Bărbat: „Prețurile sunt mai mici”.

Bărbat: „Este mai convenabil aici. În Năvodari, spre exemplu, nu aveai preț la nimic. Dacă azi luai o bere cu 10 lei, mâine o luai cu 12 lei.”

Dar, odată cu umplerea plajelor, au început și problemele. Turiștii intră în apă chiar și când este periculos și mulți nu ascultă sfaturile salvamarilor. Astăzi, de pildă, nu ar fi avut voie să înoate.

Gelu Vătămănescu, șef serviciu salvamar Eforie: „Marea este agitată, sunt valuri, se formează curenți, oamenii, după cum vedeți, nu prea țin cont de steagul roșu, intră în apă, intră până la geamanduri.”

Acesta a fost și ultimul weekend cu prețuri mici la cazare pe litoral.

025
Furtună Cristiana
Experiență de 10 în presa din România. Reporter și redactor la o televiziune locală din Galați, iar după ce a descoperit presa online, a ocupat mai multe poziții la publicații online: redactor, social media manager, editor coordonator.

    Comments are closed.