Știri

Casa de Pensii amână cu o lună trimiterea adeverințelor cu pensiile recalculate. Care e noua dată

Casa Națională de Pensii Publice a anunțat că toate deciziile cu pensia recalculată vor fi trimise abia în luna august.

Reprezentanții Guvernului, ai Casei Naționale de Pensii și Ministerului Muncii și al Solidarității Sociale au anunțat că pensionarii vor primi o adeverință care să arate cât va fi pensia pe care o vor primi de la 1 septembrie, după reclaculare.

Prima dată anunțată pentru trimiterea adeverințelor cu pensia recalculată a fost finalul lunii mai.

Acest lucru nu s-a întâmplat. Newsweek a aflat, citând surse de la conducerea casei de Pensii că adeverințele cu noile pensii se vor da după 10 iulie.

Iată că, azi apare o nouă veste proastă pentru pensionari. Adeverințele cu pensiile recalculate vor ajunge abia după 15 august.

Adică, cu doar 2 săptămâni înainte ca pensiile mărite să ajungă la oameni.

Casa de Pensii amână cu o lună trimiterea adeverințelor cu pensiile recalculate. Care e noua dată?
Necunoscute sunt și criterii pe baza cărora se vor trimite adeverințele. Pensiile nu vor fi trimise în oridine alfabetică.

În final, pensionarii vor primi deciziile cu pensiile recalculate abia după data de 15 august.

„Deciziile de recalculare în baza Legii nr. 360/2023 vor fi transmise de către casele teritoriale de pensii prin Poșta Română tuturor pensionarilor în intervalul 15-31 august”, a anunțat oficial instituția.

Mai mult decât atât, reprezentanții Casei de Pensii spun că dosarele de pensionare sunt verificate periodic de către angajați, existând unele situații în care pensia a fost mai mică.

„Activitatea de reverificare se efectuează încă de când există sistemul de pensii, (începând Legea nr.27/1966, Legea nr.
3/1977, Legea nr. 19/2000 și Legea nr. 263/2010).
Dacă sunt constatate erori, se emit decizii de revizuire. Aceste decizii sunt, după caz, ori de majorare a cuantumului pensiei,ori de diminuare”, se arată în nota oficială.
În ce situații pensiile scad?
Pe fondul unor erori de calcul, pensiile românilor pot scădea sau crește. Discrepanțele au fost găsite chiar și anul trecut.
„În cazul majorării, sumele sunt acordate de îndată, într-o singură tranșă, iar în cazul diminuării sumele se achită eșalonat.
În anul 2023 au fost 870 de astfel de decizii emise după verificările făcute de Corpul de Control al CNPP dintre care pentru pentru 361 de dosare s-au majorat pensiile, iar pentru 509 s-a impus recuperarea debitelor”, spune Casa de Pensii.

Comunicatul integral al Casei de Pensii
Cu privire la discuțiile apărute în spațiul public legate de „ scăderea pensiilor”

• Până în acest moment nu există nicio decizie de recalculare a pensiilor transmisă în baza Legii 360/2023.

• Dosarele de pensionare sunt verificate periodic de către specialiștii din casele teritoriale de pensii. Activitatea de reverificare se efectuează încă de când există sistemul de pensii, (începând Legea nr.27/1966, Legea nr. 3/1977, Legea nr. 19/2000 și Legea nr. 263/2010). Dacă sunt constatate erori, se emit decizii de revizuire. Aceste decizii sunt, după caz, ori de majorare a cuantumului pensiei,ori de diminuare . În cazul majorării, sumele sunt acordate de îndată, într-o singură tranșă, iar în cazul diminuării sumele se achită eșalonat.

• În anul 2023 au fost 870 de astfel de decizii emise după verificările făcute de Corpul de Control al CNPP dintre care pentru pentru 361 de dosare s-au majorat pensiile, iar pentru 509 s-a impus recuperarea debitelor. De altfel, de la un an la altul, numărul situațiilor în care s-a impus revizuirea a scăzut constant.

• Aceste decizii de revizuire nu au nicio legătură cu aplicarea Legii nr. 360/2023 care reformează sistemul public de pensii.

Deciziile de recalculare în baza Legii nr. 360/2023 vor fi transmise de către casele teritoriale de pensii prin Poșta Română tuturor pensionarilor în intervalul 15-31 august.

Recalcularea pensiilor, formula calcul
VPR x Număr puncte.

VPR (valoarea punctului de referință) = 81 de lei

Număr total de puncte = puncte contributivitate + puncte stabilitate + puncte perioade necontributive.

Punctele de necontributivitate: anii petrecuți în armată, șomaj sau facultate (0,25 puncte de fiecare an).

Punctele de stabilitate
0,50 puncte/an, pentru anii din intervalul 26 – 30

0,75 puncte/an, pentru anii din intervalul 31 – 35,

055
Furtună Cristiana
Experiență de 10 în presa din România. Reporter și redactor la o televiziune locală din Galați, iar după ce a descoperit presa online, a ocupat mai multe poziții la publicații online: redactor, social media manager, editor coordonator.

    Comments are closed.