Știri

Ei sunt cei mai norocoși pensionari, după recalcularea de la 1 septembrie. Anunț crucial al ministrului Muncii

Ministrul Muncii, Simona Bucura-Oprescu, a explicat care dintre pensionari vor fi mai avantajați după 1 septembrie 2024.

Ea a oferit detalii despre momentul optim pentru ieșirea la pensie și a răspuns la întrebarea: când este mai bine să ieși la pensie, înainte sau după 1 septembrie 2024.

„Vor exista pensionari care, după 1 septembrie, vor avea avantaje clare. Mă refer la posibilitatea de a ieși la pensie anticipată, fără penalizări, dacă au 40 de ani de contribuții.

De asemenea, există avantaje și pentru pensia pentru limită de vârstă, incluzând reducerile de vârstă pentru femeile care au copii, precum și alte aspecte. Un concediu de creștere a copilului este considerat stagiu contributiv”, a declarat ministrul la Realitatea PLUS.

Ministrul Muncii și Solidarității Sociale a discutat la Antena 3 CNN despre concediile care sunt considerate vechime pentru stabilirea pensiei, evidențiind avantajele pentru femei din noua lege a pensiilor.

Noua lege a pensiilor. Avantajele pentru femei:
Egalizarea treptată a vârstei de pensionare până în 2035.

Reducerea vârstei de pensionare cu 6 luni pentru fiecare copil (până la cel mult 3 ani și 6 luni).

Concediul pentru creșterea copilului este considerat perioadă contributivă.

„Subliniez o noutate a noii legi: concediul de creștere a copilului, fie că este maternal, fie că este paternal, este considerat perioadă contributivă. De exemplu, o mamă care a fost în concediu pentru doi copii, timp de 4 ani, va avea o creștere a stagiului de cotizare cu patru ani”, a explicat ministrul.

În prezent, vârsta de pensionare pentru femei este de 62 de ani și două luni. Din iulie, va fi 62 de ani și trei luni. Până în 2030, aceasta va crește la 63 de ani, iar până în 2035, la 65 de ani.

Tipuri de pensie
Simona Bucura-Oprescu a explicat și care sunt tipurile de pensii care vor fi acordate după implementarea noii legi a pensiilor. Potrivit ministrului Muncii, acestea sunt:

Pensia pentru limită de vârstă

Pensia de invaliditate

Pensia anticipată

Pensia de urmaș

Astfel, conform noii legi a pensiilor, vor exista doar patru categorii de pensii, nu cinci, cum este în prezent. Mai exact, pensia anticipată fără penalizări va dispărea. Prin urmare, ieșirea anticipată la pensie fără penalizări va fi posibilă doar până la 31 august 2024.

038
Adrian Vrauko
Adrian Vrauko este jurnalist cu 14 ani exeperiență în domeniul social și eveniment. Și-a început cariera la Realitatea TV, iar dupa ani de televizune a trecut în jurnalismul online și a lucrat pentru mai multe site-uri din top 10 BRAT. De asemeena a condus 5 ani un site de lifestyle feminim care era pe primul loc în topul accesărilor.

Comments are closed.