Știri

Cu ce viteză pot depăși șoferii limita fără a fi amendați

Comisarul șef Alexandru Popa a explicat care este toleranța legală de viteză în care trebuie să se încadreze șoferii pentru a nu fi amendați. Potrivit acestuia, conducătorii auto care merg cu o viteză de până la nouă kilometri peste limita legală admisă nu vor fi sancționați.

„Legislația rutieră prevede o toleranță legală între care se poate angaja răspundere contravențională. Și anume, de 9 kilometri. Practic, cine depășește cu 1 kilometru viteza legală, nu va fi sancționat, ci doar dacă depășește cu 10 kilometri”, a explicat comisarul șef Alexandru Popa, ofițer specialist în cadrul Direcției Rutiere a IGPR, invitat în cadrul unei emisiuni la Digi FM.

”Sancționarea se face etapizat, pe clase de sancțiuni, în funcție de viteza cu care s-a deplasat respectivul conducător auto”, a mai spus el.

Schimbări majore în legislația rutieră. Șoferii pot rămâne fără permis dacă refuză să fie testați cu drugtestul, iar, pentru a-l recupera, trebuie să treacă printr-o evaluare medicală.

Sunt schimbări și în ceea ce privește sancționarea celor care conduc agresiv. Polițiștii poți da acum amenzi doar în baza unor filmări primite de la alți șoferi.

Schimbările se referă, în mare parte, la persoanele care se urcă la volan sub influența băuturilor alcoolice sau a drogurilor. Așadar, polițiștii vor fi obligați să testeze șoferii dacă:

În mașină sunt băuturi alcoolice deschise sau substanțe psihoactive

Șoferul a fost amendat, în ultimii trei ani, pentru conducerea unui autovehicul sub influența băuturilor alcoolice

Șoferul a fost condamnat, în ultimii trei ani, pentru conducere sub influența băuturilor alcoolice sau a drogurilor.

Alte schimbări în Codul Rutier

Conducătorii de biciclete și trotinete electrice au obligația să se supună testării pentru consumul de alcool și substanțe psihoactive. Refuzul constituie contravenție și este sancționat.
Polițiștii vor reține permisul de conducere al șoferilor care refuză testarea cu drugtestul sau alcooltestul până la primirea rezultatului de la INML.
Polițiștii pot imobiliza mașina șoferului care refuză testarea cu drugtestul sau alcooltestul
Șoferii prins la volan cu o alcoolemie sub 0,10 mg/l alcool pur în aerul expirat pot cere retestarea în 15 minute.
Restituirea permisului de conducere al șoferilor care au fost prinși beți sau drogați la volan se va face doar după o evaluare medicală
Apar și camerele inteligente de supraveghere a traficului, iar cei care nu respectă legea vor primi amenzile acasă.

051
Furtună Cristiana
Experiență de 10 în presa din România. Reporter și redactor la o televiziune locală din Galați, iar după ce a descoperit presa online, a ocupat mai multe poziții la publicații online: redactor, social media manager, editor coordonator.

    Comments are closed.