Știri

Cum să uzi corect pomii fructiferi vara pe timp de secetă. Ce să nu faci în zilele cu caniculă

Pe timpul verii, udarea corectă a pomilor fructiferi este crucială pentru a le asigura sănătatea și a obține o recoltă bogată. Temperaturile ridicate și seceta pot afecta grav pomii, mai ales pe cei tineri.

Cum să uzi corect pomii fructiferi vara pe timp de secetă. Iată ce trebuie să știi despre udarea pomilor fructiferi în timpul sezonului cald!

Momentul ideal pentru pentru a uda pomii fructiferi este dimineața devreme sau seara târziu. Astfel, apa are timp să pătrundă în sol și să fie absorbită de rădăcini, reducând riscul de evaporare rapidă. Udați pomii pe tot perimetrul coroanei. Acest lucru asigură că apa ajunge uniform la toate rădăcinile pomului. De asemenea, evitați udarea excesivă, deoarece poate dăuna rădăcinilor și poate provoca boli fungice.

Pomii tineri (2-3 ani) au nevoie de 30-60 de litri de apă o dată la două săptămâni, cei de 4-5 ani cer 60-100 de litri de apă o dată la două săptămâni, pomii de 6-7 ani se udă cu 90-140 de litri de apă o dată la două săptămâni, iar pomii de 8-10 ani au nevoie de 120-200 de litri de apă o dată la două săptămâni. Pentru determinarea necesității de apă, săpați o groapă de 25-30 cm adâncime în jurul pomului. Dacă pământul este sfărâmicios, înseamnă că pomul are nevoie de apă!

Speciile sămânțoase – măr, par, gutui – iubesc apa și nu au restricții majore în ceea ce privește udarea. În schimb, speciile sâmburoase – prun, cireș, vișin, piersic, nectarin – tolerează un anumit nivel de umiditate și nu necesită udări atât de frecvente.

Aplicarea îngrășămintelor în timpul verii poate îmbunătăți considerabil sănătatea pomilor. Alege îngrășăminte speciale și respectă cantitățile recomandate de producători şi asigură-te că aplici îngrășămintele în perioada indicată, pentru a maximiza beneficiile acestora. Prin urmare, respectarea acestor sfaturi te va ajuta să menții pomii fructiferi sănătoși și productivi, chiar și în condiții de secetă severă. Udarea corectă, combinată cu utilizarea judicioasă a îngrășămintelor, va asigura o recoltă bogată și sănătoasă în grădina ta.

075
Adrian Vrauko
Adrian Vrauko este jurnalist cu 14 ani exeperiență în domeniul social și eveniment. Și-a început cariera la Realitatea TV, iar dupa ani de televizune a trecut în jurnalismul online și a lucrat pentru mai multe site-uri din top 10 BRAT. De asemeena a condus 5 ani un site de lifestyle feminim care era pe primul loc în topul accesărilor.

Comments are closed.