Știri

O grădină tropicală din Teleorman face furori pe internet. Cine este proprietarul și cum i-a venit ideea să planteze palmieri și bananieri: „Mulți nu cred că este în România și mă sună pe video să vadă live imaginile”

Un bărbat din județul Teleorman și-a transformat grădina într-un adevărat colț de rai exotic. De 16 ani, Mircea Cătană, din comuna Olteni, cultivă palmieri, bananieri și alte plante tropicale în curtea casei sale. Iarna, pentru a-și proteja cultura de ger, bărbatul înfășoară palmierii în folie și furtunuri luminoase pe becuri.

Povestea acestei grădini tropicale a început în 2008, când Cătană, electrician de profesie, a petrecut o vacanță de iarnă în Plovdiv, Bulgaria. Inspirat de metodele locale de protejare a palmierilor de frig, el a transformat această experiență într-un proiect unic în România.

O grădină tropicală din Teleorman face furori pe internet
„Am zis că pot să încerc și eu la mine în curte. Nu am studii de specialitate. Am cules informații despre palmieri de la localnicii unde am călătorit, în Spania și Turcia. Eu sunt de profesie electrician, dar cred că atunci când îți place un lucru nimic nu te împiedică să-l realizezi.

Ca și specii am șase bucăți de „trahicarpus fortunei” (n.red palmierul-morișcă), aceștia fiind și cei mai cunoscuți și care rezistă cel mai bine la frig. În ultima iarnă, de exemplu, au rezistat la temperaturi de până la -11 grade mai multe nopți. Mai am doi washingtonia filifera, doi phoenix canariensis, un cycas, un leandru și mai mulți bananieri„, a dezvăluit Mircea Cătană.

Citeste si Meseria rară aleasă de un bărbat din Iași: „Au venit nemții cu translator la mine ca să plec la cursuri”

Tehnica prin care cultivatorul își protejează plantele exotice de gerul iernii
Ca să protejeze arborii obișnuiți cu temperaturile tropicale de gerul năprasnic specific iernilor din România, bărbatul are, la începtul fiecărei ierni, un adevărat ritual.

„Înfășor fiecare palmier cu câte un furtun luminos pe becuri, nu pe leduri, care poate fi cumpărat la metru de la orice magazin de bricolaj. Înainte de asta, strângem frunzele palmierului în sfoară, apoi montăm de sus până jos în spirală acest furtun luminos (distanța între spire este de aproximativ 20 cm). Apoi înfășurăm pe palmier folie normală pentru solarii, în două trei straturi, strângem bine folia cu sfoară și lăsăm în vârf un gol pentru aer. Eu conectez furtunul luminos la curent doar când temperatura scade sub zero grade„, povestește Mircea Cătană.

Citeste si Un bărbat din Maramureș a declarat război unui cuib de berze, care îi dă mari bătăi de cap! A obținut inclusiv un ordin de ministru pentru mutarea păsărilor. ”Nu mi se pare normal”

Fotografiile cu grădina din Teleorman a familiei Cătană fac furori pe internet. Însă printre sutele de aprecieri și de comentarii pozitive pe care le primește, olteanul are parte și de cârcotași care îl acuză că imaginile nu sunt din România.

„Mulți nu cred că este în Romania. De altfel, m-au și sunat mulți pe video să vadă live imaginile, pentru a se convinge. Bineînțeles că am avut și reacții de genul ‘Mincinosule, nu este în România, se vede și după arhitectura casei’, dar asta este. Sunt oameni și oameni… Eu am realizat grădina ca să mă bucur de ea, nu pentru publicitate. De mic am avut o atracție față de palmieri și plante tropicale„, mai spune bărbatul.

0110
Adrian Vrauko
Adrian Vrauko este jurnalist cu 14 ani exeperiență în domeniul social și eveniment. Și-a început cariera la Realitatea TV, iar dupa ani de televizune a trecut în jurnalismul online și a lucrat pentru mai multe site-uri din top 10 BRAT. De asemeena a condus 5 ani un site de lifestyle feminim care era pe primul loc în topul accesărilor.

Comments are closed.