Știri

O elevă cu media 9,91 a fost eliminată din Bacalaureat. Cazul a ajuns în instanță, ce au decis judecătorii

O elevă din județul Hunedoara a fost exclusă din sala de examen la ultima probă a Bacalaureatului, deoarece avea asupra sa telefonul mobil. Ea a explicat supraveghetorilor că l-a uitat din cauza emoțiilor. Telefonul era închis și nu a fost utilizat în niciun moment, conform imaginilor de pe camerele de supraveghere. A fost eliminată din examen și i s-a interzis participarea la următoarele două sesiuni. Eleva a contestat decizia în instanță și a obținut o primă victorie.

Mara* a absolvit un liceu de top din județul Hunedoara, profilul matematică-informatică, cu media 9,91. Bacalaureatul nu ar fi trebuit să îi creeze dificultăți, având în vedere performanțele ei anterioare. Însă, ultima probă a examenului, susținută pe 4 iulie, s-a transformat într-un coșmar pentru ea.

După ce a trecut cu bine probele de limba română și matematică, Mara a fost eliminată la proba de anatomie pentru că avea asupra sa telefonul mobil. Ea a recunoscut imediat și a explicat că l-a uitat din cauza emoțiilor, arătând că telefonul era închis.

„Reclamanta susține că, din cauza emoțiilor și a problemelor medicale, a uitat telefonul asupra sa și nu l-a folosit pe parcursul examenului. Era panicată când și-a dat seama de prezența telefonului. În ultimul an de liceu, sub presiune mare, s-a îmbolnăvit și a urmat un tratament, totul pentru a promova cu succes examenul”, se arată în acțiunea depusă în instanță.

Mara nu avea motive să copieze, provenind dintr-o familie cu performanțe academice constante. Fratele ei a fost olimpic național la două discipline și a absolvit același liceu ca șef de promoție.

Conform regulamentului, elevii surprinși cu dispozitive electronice în sala de examen sunt eliminați și li se interzice participarea la următoarele două sesiuni. Aceeași măsură a fost aplicată și în cazul Marei.

Susținută de familie, Mara a contestat decizia comisiei de bacalaureat în instanță, sperând să anuleze interdicția de participare la următoarele sesiuni de bacalaureat.

Procesul va începe la Tribunalul Hunedoara la începutul lunii august. Deoarece soluționarea litigiului poate dura, Mara a solicitat suspendarea efectelor sancțiunii printr-o ordonanță președințială, pentru a putea participa la a doua sesiune din această vară.

Avocatul elevei a argumentat că interdicția de a participa la următoarea sesiune de bacalaureat îi cauzează un prejudiciu ireparabil, afectându-i oportunitățile educaționale.

Tribunalul Hunedoara a suspendat sancțiunea, permițându-i Marei să participe la a doua sesiune de bacalaureat, menționând că viitorul ei ar fi afectat ireparabil altfel. Decizia nu este definitivă.

Mara a solicitat recunoașterea probelor deja promovate la limba română și matematică, dar instanța a decis că aceasta ar însemna să se pronunțe pe fondul cauzei. Prin urmare, i s-a permis să participe la toate probele din a doua sesiune.

A doua sesiune a examenului de bacalaureat va avea loc între 8 și 22 august, iar înscrierile se desfășoară între 15 și 22 iulie. La prima sesiune, rata națională de promovare a fost de 78,2%, iar 103 elevi au fost eliminați pentru fraudă.

Regulamentul Ministerului Educației interzice candidaților să aducă în sălile de examen dispozitive electronice sau alte materiale care ar putea fi utilizate pentru copiat. Încălcarea acestor reguli duce la eliminarea din examen și interdicția de a participa la următoarele două sesiuni.

0112
Adrian Vrauko
Adrian Vrauko este jurnalist cu 14 ani exeperiență în domeniul social și eveniment. Și-a început cariera la Realitatea TV, iar dupa ani de televizune a trecut în jurnalismul online și a lucrat pentru mai multe site-uri din top 10 BRAT. De asemeena a condus 5 ani un site de lifestyle feminim care era pe primul loc în topul accesărilor.

Comments are closed.