Știri

Câți ani trebuie să fie căsătorite două persoane pentru ca unul dintre parteneri să beneficieze de pensie de urmaș și câți bani

In Romania, pensia de urmas este reglementata de legislatia privind sistemul public de pensii. Iata cateva informatii relevante despre acest tip de pensie:

Durata casatoriei necesara:
Pentru a beneficia de pensie de urmas, cuplul trebuie sa fi fost casatorit cel putin 15 ani.

Daca durata casatoriei este intre 10 si 15 ani, pensia de urmas se diminueaza lunar. De exemplu, cuantumul pensiei se reduce cu 0,5% pentru fiecare luna in minus, ajungand la o diminuare de 6% pentru fiecare an de casatorie sub pragul minim.

Daca durata casatoriei este sub 10 ani, partenerul supravietuitor nu va primi pensie de urmas conform prevederilor legale.

Cuantumul pensiei de urmas:
Cuantumul pensiei variaza in functie de numarul de urmasi indreptatiti:

Pentru un singur urmas: 50%

Pentru doi urmasi: 75%

Pentru trei sau mai multi urmasi: 100%12

Documentele necesare pentru inscrierea la pensie de urmas:
Cerere pentru inscrierea la pensie de urmas

Actele de stare civila ale urmasilor si reprezentantului legal

Decizia medicala asupra capacitatii de munca (daca este cazul)

Decizia de pensie/talonul de plata a pensiei sustinatorului decedat

Adeverinta de studii pentru urmasii cu varsta peste 16 ani

Actul doveditor al cauzei decesului
Alte documente specifice in anumite situatii (de exemplu, copie FIAM pentru decesul cauzat de accident de munca)

De asemenea, se solicita o declaratie pe propria raspundere prin care urmasul confirma ca nu a fost condamnat pentru infractiuni grave impotriva sustinatorului decedat, cum ar fi omorul sau tentativa de omor.

Este important ca beneficiarii pensiei de urmas sa prezinte toate documentele necesare pentru a facilita procesul de inscriere si acordare a drepturilor cuvenite

0102
Adrian Vrauko
Adrian Vrauko este jurnalist cu 14 ani exeperiență în domeniul social și eveniment. Și-a început cariera la Realitatea TV, iar dupa ani de televizune a trecut în jurnalismul online și a lucrat pentru mai multe site-uri din top 10 BRAT. De asemeena a condus 5 ani un site de lifestyle feminim care era pe primul loc în topul accesărilor.

Comments are closed.