Știri

Anunțul a fost făcut acum, după moartea lui Nicu Covaci. Unde va fi înmormântat artistul

Plecat in legenda vineri seara, Nicu Covaci, liderul formatiei Phoenix, va fi inmormantat la Timisoara, orasul pe care l-a iubit atat de mult si pentru care va ramane un simbol al libertatii.

Artistul va fi condus pe ultimul drum in Cimitirul Eroilor, iar slujba de inmormantare va fi oficiata de Mitropolitul Banatului.

Data urmeaza sa fie stabilita si comunicata de familie. Aceasta il va prelua pe Nicu Covaci de la morga Spitalului Judetean luni dimineata, intrucat este asteptata sosirea din Germania a partenerei de viata a artistului din ultimii ani.

De luni, Nicu Covaci va fi depus la Filarmonica, unde toti cei care l-au iubit si apreciat sa isi poata lua ramas bun. Vom reveni cu toate detaliile de indata ce acestea vor fi puse la punct.

Va reamintim, dupa o grea suferinta, marele Nicu Covaci s-a stins in 2 august la Spitalul Judetean din Timisoara, unde era internat de mai multe saptamani, dupa ce starea sa de sanatate s-a agravat. In primavara, artistul a fost supus unei interventii chirurgicale complicate pentru extirparea unei tumori pe creier.

Nicu Covaci s-a nascut in 19 aprilie 1947, a fost compozitor, cantaret, chitarist, pictor si grafician, fondator si lider al formatiei Phoenix.

In 1961, legendarii Nicu Covaci si Bela Kamocsa au pus bazele unei formatii dupa „modelul” The Shadows. Un an mai tarziu, infiinteaza trupa „Sfintii”, in cadrul brigazii artistice de elevi de la scoala Gimnaziala nr. 2 din Timisoara. Titulatura initiala a fost schimbata in „Phoenix”, pentru a evita conflictele cu autoritatile vremii. Prima compozitie proprie a fost piesa „Stiu ca ma iubesti si tu”, inregistrata la radio in 1964. Din anul urmator dateaza alte doua inregistrari: „Bun e vinul ghiurghiuliu” si „Padure, padure”, care au fost primele melodii din rockul romanesc inspirate din folclor.

Phoenix a hranit spiritual generatii de romani, a lansat mari muzicieni si piese nemuritoare. Membrii formatiei au abordat numeroase subgenuri ale rock-ului, traseul stilistic al formatiei pornind de la muzica beat, rock psihedelic, hard rock, ajungand la etno – rock. Piese celebre au fost si inca sunt fredonate de generatii intregi: „Vremuri”, „Fata Verde”, „Andrii Popa”, „Strunga”, „Canarul”, „Mugur de fluier”, „Mica tiganiada”, „Nunta” sunt capodopere, care inca scriu istoria Phoenix.
Peste 40 de muzicieni au facut parte din formatia Phoenix de-a lungul anilor, Nicu Covaci fiind nucleul care a pastrat spiritul Phoenix viu, mai bine de o jumatate de secol.

Nicu Covaci lasa in urma, asadar, o mostenire uriasa, nepretuita si nemuritoare: muzica Phoenix. Poate chiar ce a putut da mai bun rock-ul romanesc din toate timpurile.

093
Rozalia Despinescu
Experiență de 10 în presa din România. Reporter și redactor la o televiziune locală din Galați, iar după ce a descoperit presa online, a ocupat mai multe poziții la publicații online: redactor, social media manager, editor coordonator.

    Comments are closed.