Știri

Sala de detenție, introdusă în școlile din România prin noul Statut al Elevului

Începând din septembrie anul acesta, Sala de detenție va fi oficial introdusă în școlile din România, conform noului Statut al Elevului. Fiecare instituție de învățământ va fi responsabilă pentru organizarea spațiului și a procedurii de supraveghere a elevilor care perturbă orele, potrivit unei informări a Ministerului Educației (ME).

Ministerul Educației a anunțat că a trimis pentru publicare în Monitorul Oficial Statutul Elevului 2024 și Regulamentul de organizare și funcționare a unităților de învățământ preuniversitar (ROFUIP) 2024. „Cele două documente vor intra în vigoare începând cu anul școlar 2024-2025 și vor fi disponibile pe edu.ro după publicarea în Monitorul Oficial”, se arată în comunicatul ME.

Pentru elevii care manifestă comportamente disruptive în timpul orelor, cadrul didactic poate decide relocarea acestora într-un alt spațiu pentru a desfășura activități în timpul orei respective. Această măsură este însoțită de supravegherea elevului de către un alt cadru didactic sau didactic auxiliar și informarea părintelui. Decizia poate fi luată doar pentru propria oră de curs, iar elevului nu i se va consemna absență pentru ora respectivă.

Fiecare școală va include în regulamentul propriu modalitatea exactă de aplicare a acestei prevederi, în funcție de resursele existente, a subliniat Ministerul Educației în postarea care anunță trimiterea documentelor spre publicare.

Prevederea referitoare la sălile de detenție, unde elevii care deranjează orele vor fi relocați pentru a desfășura activități complementare, a fost menținută din forma de proiect a Statutului Elevului din luna iunie. Edupedu.ro a relatat atunci că elevii pot primi „lectură suplimentară” și „completarea de fișe de lucru” în aceste săli. Ministerul Educației a reacționat la aceste informații, precizând că noile săli din școli nu sunt „de detenție” și că au de fapt „alt scop”, fără a detalia însă acest aspect.

Dezbaterea publică a fost intensă după semnalarea acestei noutăți de către Edupedu.ro. Mai multe asociații ale elevilor au criticat măsura și au solicitat eliminarea ei, argumentând că „sistemul de învățământ din România nu este pregătit pentru această schimbare radicală”.

În același timp, președinta Consiliului Național al Elevilor (CNE), Bianca Ivan, a susținut prevederea, considerând că aceasta reprezintă „o formă sau alta de a scăpa de situațiile în care anumiți elevi deranjează ora de curs, profesorul îi dă afară cu absență, iar ei părăsesc incinta școlii. Nimeni nu «câștigă» aici”.

083
Furtună Cristiana
Experiență de 10 în presa din România. Reporter și redactor la o televiziune locală din Galați, iar după ce a descoperit presa online, a ocupat mai multe poziții la publicații online: redactor, social media manager, editor coordonator.

    Comments are closed.