Știri

De ce se umflă mâinile și picioarele când e caniculă. Semnalele de alarmă că trebuie să ajungi de urgenţă la medic

Când afară este foarte cald, vasele de sânge se dilată, iar picioarele şi mâinile se umflă. Putem avea umflături şi din cauza retenţiei de apă din organism. Medicul Mihai Băican a vorbit, în cadrul rubricii Sfat de Sănătate, despre cauzele retenţiei de apă în organism, dar şi despre semnalele de alarmă care ar trebui să ne trimită de urgenţă la medic.

„Într-adevăr, în perioadele caniculare, organismul este supus unui stres extrem și atunci încearcă prin toate mijloacele să păstreze temperatura normală. O cale de reglare, de apărare, este vasodilatația în periferie, ceea ce duce la un flux sporit sangvin și în acest fel se permite eliminarea căldurii pe care organismul o produce și pe care o și acumulează în același timp.

Observăm acest fenomen atât la mâini, în special la degete, cât și la picioare, în zona gleznelor. Apar edemele, iar acest proces va produce ulterior o inflamație la nivelul acestor țesuturi.

Mai mult decât atât, vara, indiferent de faptul că suntem în activitate, mergem la birou sau suntem în vacanțe, trebuie să fim foarte precauți cu tot ce înseamnă alimentația și toate activitățile care consumă energie.

În perioada verii, beneficiem și de aportul unor alimente cu un așa-zis efect diuretic, cum ar fi castravetele, pepenele, fructele de pădure.

E bine să bem și mai multă apă, deși, de multe ori, ne simțim umflați și parcă nu ne vine să mai bem apă. Consumul de apă trebuie adaptat activității și temperaturii la care suntem expuși, pentru că aceasta va avea un rol esențial inclusiv în funcționarea creierului.

Ca măsură de prevenție, trebuie să ne organizăm programul zilnic cu mult mai multă atenție, astfel încât să evităm orele din mijlocul zilei, să nu fim expuși acestor temperaturi, să ne adaptăm garderoba în sensul de a purta îmbrăcăminte care să acopere toată suprafața pielii și care să fie din materiale ușoare, materiale care realizează o ventilație naturală pasivă.

În momentul în care edemele devin dureroase, atunci când au o creștere în volum de la o zi la alta, în momentul în care apar și schimbări de culoare la nivelul tegumentului, este bine să ne alertăm și să ne adresăm de urgenţă medicului.”, a spus dr. Mihai Băican.

Mare atenție există și medicamente care favorizează retenția de apă, cum ar fi anumite pastile pentru tensiune, analgezicele și anticoncepționalele. De exemplu, ibuprofenul, cel mai folosit medicament pentru durere, are ca efect secundar retenția de apă, așa că nu luați pastile decât la recomandarea medicului și până data viitoare.

092
Adrian Vrauko
Adrian Vrauko este jurnalist cu 14 ani exeperiență în domeniul social și eveniment. Și-a început cariera la Realitatea TV, iar dupa ani de televizune a trecut în jurnalismul online și a lucrat pentru mai multe site-uri din top 10 BRAT. De asemeena a condus 5 ani un site de lifestyle feminim care era pe primul loc în topul accesărilor.

Comments are closed.