Știri

Banii care nu mai pot fi folosiți! Trebuie schimbați urgent la BNR

Cei care detin bani cash trebuie să îi schimbe la BNR, deoarce aceștia urmează să devină inutilizabili.

Banii cash, fie că sunt monede sau bancnote, trebuie schimbați urgent la BNR, deoarece aceștia vor deveni inutilizabili. Legea 312/2004 prevede mai multe condiții pentru românii care vor să înlocuiască banii.

Banii care trebuie schimbați la BNR

Românii trebuie să se grăbească la BNR, pentru că anumiți bani nu vor mai putea fi folosiți. Legea 312/2004 arată că cei care au bancnote sau monede deteriorate, le pot schimba la Banca Națională Română. Cetățenii trebuie să țină cont de faptul că pentru schimbare, nu este nevoie să fie achitate taxe și nu se percep comisioane.

Uneori, banii se pot deteriora, iar dacă așteptăm prea mult, aceștia nu ar mai putea fi acceptați nici la magazine, nici la BNR.

Există mai multe situații în care Banca Națională Română rambursează valoarea integrală a bancnotelor, chiar dacă acestea prezintă lipsuri sau sunt deteriorare. Însă, printre regulile obligatorii se numără prezența elementelor de identificare pe bancnotă. În lipsa a 40% din suprafață, nu se mai poate realiza rambursarea. Totodată, potrivit Băncii Naționale, înlocuirea este făcută prin prezentarea la ghișeul special al uneia dintre sucursalele BNR, dar pot fi trimise și prin poștă.

Însemnele monetare prezentate se rambursează integral (100% din valoare), chiar dacă prezintă lipsuri. Singura condiție este ca identificarea să fie posibilă fără rezerve.

„Înlocuirea se efectuează fie prin prezentare la ghişeul special al uneia dintre sucursalele menţionate, fie prin trimitere prin Poştă.

Atât în cazul preschimbării însemnelor monetare care nu mai au putere circulatorie, cât și în cazul schimbului însemnelor monetare uzate sau deteriorate, primite de la populație prin Poștă, contravaloarea taxelor poștale aferente remiterii către petenți a numerarului schimbat va fi suportată de BNR”, menționează Banca Centrală, potrivit EVZ.

074
Adrian Vrauko
Adrian Vrauko este jurnalist cu 14 ani exeperiență în domeniul social și eveniment. Și-a început cariera la Realitatea TV, iar dupa ani de televizune a trecut în jurnalismul online și a lucrat pentru mai multe site-uri din top 10 BRAT. De asemeena a condus 5 ani un site de lifestyle feminim care era pe primul loc în topul accesărilor.

Comments are closed.