Știri

Cum arată deciziile de recalculare a pensiilor. Ce se întâmplă dacă nu sunteți acasă când vine poștașul

Poștașii vor înmâna beneficiarilor toate cele 4,6 milioane de decizii de recalculare a pensiilor în perioada 16 – 30 august, a dat asigurări Valentin Ștefan, directorul Poștei Române. Daniel Baciu, președintele Casei Naționale de Pensii, a explicat ce conține o astfel de decizie.

Directorul Poștei: Deciziile de recalculare a pensiilor, înmânate până la finele lui august
Poștașii se vor prezenta la domiciliul fiecărui pensionar pentru a înmâna deciziile de recalculare a pensiilor.

„Batem la ușa omului, dacă nu e prima dată acasă, încercăm și a doua oară, la o altă zi, în altă oră. Dacă nici acest lucru nu este posibil, atunci documentul va fi lăsat în oficiul poștal de care aparține beneficiarul. După fiecare încercare de livrare, lăsăm și o mică bucată de hârtie în care menționăm că s-a încercat livrarea, nu ați fost acasă și să sune la oficiul poștal”, a declarat Valentin Ștefan, directorul Poștei Române, pentru Digi24.ro.

De asemenea, pensionarii vor putea suna la 021 9393, serviciul de suport clienți oferit de Poștă, pentru a afla informații suplimentare.

Ce conține o decizie de recalculare a pensiei
Președintele Casei Naționale de Pensii, Daniel Baciu, a explicat pentru Digi24 ce conține o astfel de decizie.

Pe document va apărea „suma punctajelor anuale realizate de titular”, adică „numărul de puncte realizate pe contributivitate, cât a muncit persoana respectivă”. Pensionarii vor regăsi și cuantumul pensiei la data de 31 august, înainte de aplicarea noii Legi.

Partea a doua a documentului e împărțită în 6 puncte:

A) Total stagiu de cotizare realizat;

B) Stagiu de cotizare contributiv;

C) Numărul de puncte de stabilitate;

D) Numărul total de puncte realizate la 1 septembrie;

E) Valoarea punctului de referință la data de 1 septembrie și

F) cuantumul nediminuat al pensiei la 1 septembrie (pensionarii vor găsi noua sumă, pe care o vor primi lună de lună).

Decizia de recalculare a pensiei precizează în final că „decizia poate fi contestată în termen de 45 de zile de la comunicare, la instanța judecătorească competentă”.

Daniel Baciu a mai precizat, totodată, că din 1 septembrie oamenii vor începe să-și primească pensiile mărite. El a estimat că peste 75% din pensionarii din sistemul public vor primi majorări ale pensiilor.

Pensionarii să stea acasă să semneze. Șeful Casei de Pensii i-a avertizat: Se înmânează strict personal

Daniel Baciu, președintele Casei Naționale de Pensii Publice, a dezvăluit în ce stadiu se află procesul de recalculare a pensiilor. Acesta a avut, de asemenea, o recomandare pentru pensionari.

În ce stadiu se află procesul de recalculare a pensiilor
Potrivit lui Daniel Baciu, peste patru milioane de dosare de pensii au fost examinate de casele de pensii, iar Daniel Baciu afirmă că toți angajații muncesc intens pentru a finaliza procesul până la sfârșitul acestei săptămâni.

Șeful CNPP recomandă cetățenilor să fie acasă atunci când sosesc plicurile, pentru a le primi personal. Potrivit lui Daniel Baciu, angajații Casei de Pensii din Sectorul 5 al Capitalei au trecut de 90% din numărul total de cereri de recalculare pe care trebuie să le realizeze și să le trimită către Poșta Română.

„La nivel național, am trecut de 85%, probabil că în această zi, depășim patru milioane de decizii deja verificate și calculate de către toți colegii mei din țară.

Până la sfârșitul acestei săptămâni, trebuie să finalizăm acest proces de recalculare, pentru că mai trebuie să existe un timp și pentru colegii de la Poștă, pentru a reuși ca aceste decizii de recalculare să le împlicuiască, și să le trimită, practic, la beneficiarul final, pensionarul, astfel încât cu data de 1 septembrie, pensionarii să înceapă să primească aceste decizii de recalculare.

Noi, în același timp, în paralel, lucrăm și la tipărirea taloanelor de pensii”, a declarat el pentru Realitatea Plus.

Daniel Baciu recomandă pensionarilor să fie acasă când sosesc plicurile
Daniel Baciu a explicat, de asemenea, că cererile de recalculare se trimit cu confirmare de primire, ele se înmânează personal pensionarului, pentru că sunt niște date strict confidențiale, care privesc activitatea în muncă, istoricul activității în muncă și cuantumul pensiei și indicatori cu care ei lucrează zilnic.

Mai exact, este vorba despre stagiul de cotizare, cuantumul pensiei, punctele de stabilitate.

„Suntem în grafic. Este o presiune fantastică, care este, în momentul de față, pe colegii mei, pentru că se lucrează în regim prelungit, se lucrează și în ture, acolo unde nu avem spațiul necesar, colegii de la recalculare lucrează în ture până la orele 22, poate și mai mult.

Se lucrează până seara târziu, se lucrează sâmbăta și duminica, astfel încât să reușim ca acest proces să îl ducem la bun sfârșit, în termenii asumați, încât pensionarii să își primească drepturile legale, drepturile legitime care li se cuvin în baza noii legi a pensiilor, în timp util, adică cu data de 1 septembrie”, a mai spus acesta.

0100
Adrian Vrauko
Adrian Vrauko este jurnalist cu 14 ani exeperiență în domeniul social și eveniment. Și-a început cariera la Realitatea TV, iar dupa ani de televizune a trecut în jurnalismul online și a lucrat pentru mai multe site-uri din top 10 BRAT. De asemeena a condus 5 ani un site de lifestyle feminim care era pe primul loc în topul accesărilor.

Comments are closed.