Știri

Estimare: Noul impozit pe locuințe din 2025. Sumele s-ar putea tripla. Am făcut un calcul, iată cât ar trebui să plătești de anul viitor

Aplicarea noului sistemul de calcul al valorii de piaţă a imobilelor care să faciliteze noul mod de impozitare a proprietăților, plătit anual către primării, se amână pentru anul viitor. Ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, a explicat că impozitul va fi stabilit la valoarea reală a imobilului şi nu în funcţie de unii indicatori din Codul Fiscal.

Noul sistem de impozitare a proprietăților din România nu va intra în vigoare prea curând. Cu toate că majorarea taxelor pe proprietate, prin impozitarea lor la o valore corelată cu cea de piaţă, este şi printre obiectivele stabilite în cadrul PNRR, această masură, inițial prevăzută pentru 1 ianuarie 2025, va fi amânată.

Sistemul de calcul al valorii de piață a imobilelor, care ar urma să stabilească impozitul pe proprietate în funcție de valoarea reală și nu pe baza unor indicatori din Codul Fiscal, nu va fi finalizat în acest an, anunță ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, într-un interviu acordat pentru Profit.ro.

„e-Proprietatea este un subiect extrem de important pentru ce înseamnă digitalizarea impozitului pe proprietate, de la sistemul de declaraţii care încă se mai depun în formă scrisă, până la modalitatea de determinare a acestui impozit, cu ajutorul valorilor de piaţă.

Ca perspectivă de modernizare şi digitalizare, sigur că trebuie intensificate eforturile de operaţionalizare a structurilor pentru impozitul pe proprietate, dar şi a sistemelor informatice necesare pentru acest tip de impozit. Perspectiva de a avea o strategie de digitalizare completă o văd cu 1 ianuarie 2026. Respectiv asigurarea sistemului de declaraţii digitale, determinarea valorii de piaţă şi a impozitului.

În legislaţia actuală este 1 ianuarie 2025, însă probabil că termenul trebuie amânat, pentru că posibilitatea de a asigura logistica necesară modernizării acestui tip de impozit pe proprietate nu este una care să fie cu perspectivă de operaţionalizare până la finalul anului. Vom putea discuta despre modernizarea sistemului de impozit pe proprietate începând cu 1 ianuarie 2026”, a declarat ministrul Finanţelor, în interviul pentru Profit.ro.

Cum arată câteva calcule orientative ale unor impozite pe proprietate din 2025

Potrivit unor calcule făcute de jurnaliștii Observator, valoarea unui apartament cu 2 camere, de 50 mp, construit într-un bloc nou este în medie de 150 000 euro. Dacă se va aplica o cotă minimă, de 0,1%, impozitul anual va fi de 150 euro, adică 750 de lei – aproape de 3 ori mai mult decât în prezent.

Totodată, în cazul capitalei, impozitul pentru un apartament de 3 camere dintr-un bloc situat în Bucureşti e de peste 300 de lei pentru o locuință considerată a valorând 120.000 de euro, așadar de anul viitor taxa s-ar putea dubla. Românii care deţin proprietăţi scumpe vor plăti însă cel mai mult, arată sursa citată. Impozitul pentru o vilă din centrul Capitalei în valoare de 4 milioane de euro va fi de 4.000 euro, adică 20.000 lei pe an, spun jurnaliștii.

Măsura ar fi menită să aducă mai mulţi bani la bugetele locale. În acest context, anul trecut, administraţiile locale au avut venituri de 130 de miliarde de lei, din care doar 8 miliarde din impozitele pe proprietăti. Astfel, până în 2025, statul trebuie să stabilească şi care este valoarea de piaţă a locuinţelor. Pentru a face acest lucru, Ministerul finanțelor pregăteşte un sistem informatic nou cu bani europeni, arată sursa citată.

Dan Schwartz, expert fiscal, a declarat pentru Observator News că „într-un an electoral nu se dorește creșterea acestor impozite pe proprietate. Sunt cele mai detestate de către contribuabili la nivel european.”

047
Adrian Vrauko
Adrian Vrauko este jurnalist cu 14 ani exeperiență în domeniul social și eveniment. Și-a început cariera la Realitatea TV, iar dupa ani de televizune a trecut în jurnalismul online și a lucrat pentru mai multe site-uri din top 10 BRAT. De asemeena a condus 5 ani un site de lifestyle feminim care era pe primul loc în topul accesărilor.

Comments are closed.