Știri

La ce vârstă ies femeile la pensie de la 1 septembrie? Se schimbă LEGEA

Anunț important pentru pensionari! De la data de 1 septembrie 2024, intră în vigoare o nouă lege care va schimba vârsta de pensionare la femei. Ce a declarat Ministrul Muncii!

Vârsta de pensionare la femei se schimbă de la 1 septembrie 2024

În prezent, vârsta de pensionare pentru femei în România este de 62 de ani și trei luni, urmând să ajungă la 63 de ani până în 2030. Conform Click, creșterea va continua eșalonat, atingând 65 de ani până în anul 2035. Ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu, a făcut și unele precizări. Această măsură face parte din eforturile de a asigura egalitatea de gen în întreg spațiul Uniunii Europene.

„Vârsta de pensionare pentru doamne va crește la 65 de ani până în 2035. Astăzi în sistemul public de pensii vârsta de pensionare este la 62 de ani și trei luni. Până în 2030 trebuie să ne ducem la 63 de ani. Până în 2035 vârsta va crește eșalonat și nu va putea să depășească 65 de ani”, a explicat Ministrul Muncii, potrivit sursei citate mai sus.

Simona Bucura Oprescu, anunț important

Un alt aspect destul de important este și faptul că femeile care au copii vor avea oportunitatea de a ieși la pensie mai devreme. „Legea vine cu două elemente importante Unul – pentru fiecare copil născut avem o reducere a vârstei de pensionare cu șase luni și concediu de creștere copilului este considerat perioadă contributivă. Cu alte cuvinte, dacă ești femeie și ai 40 de ani, și trei copii te poți pensiona la 60 de ani, având o reducere de până la 5 ani”, a mai transmis Ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu.

pentru un copil – cu un an;
pentru 2 copii – 1 an şi 6 luni;
pentru 3 copii – 2 ani;
pentru 4 copii – 2 ani şi 6 luni;
pentru 5 copii – 3 ani;
pentru 6 copii sau mai mulţi – 3 ani şi 6 luni.
Procesul de recalculare al pensiilor
Recalcularea pensiilor este un proces complex care implică revizuirea tuturor contribuțiilor unui pensionar, pentru a asigura că pensia acestuia reflectă în mod corect anii de muncă și contribuțiile plătite. Daniel Baciu a explicat că aceste recalculări se fac în conformitate cu legislația actuală și că urmăresc să corecteze eventualele discrepanțe apărute de-a lungul timpului. Totodată, recalcularea vizează și integrarea unor noi formule de calcul care pot aduce beneficii suplimentare pentru pensionari.

Acest proces este extrem de important, mai ales în contextul în care pensiile reprezintă principala sursă de venit pentru milioane de români. Baciu a subliniat că echipa Casei de Pensii lucrează intens pentru a se asigura că fiecare recalculare este realizată corect și în timp util, pentru a evita orice întârzieri sau erori.

Daniel Baciu a adus în discuție și noile măsuri legislative care influențează recalcularea pensiilor. Aceste modificări sunt menite să aducă mai multă echitate în sistemul de pensii și să asigure că toți pensionarii beneficiază de recalculări corecte. El a explicat că în unele cazuri, recalcularea poate aduce creșteri semnificative ale pensiei, mai ales pentru cei care au contribuit mai mult decât media.

„Subiectul așteptat de milioane de români, recalcularea pensiilor, care este una dintre marile priorități ale acestei guvernări. Alături de ministerul Muncii și președintele Casei Naționale de Pensii Publice ne asigurăm astăzi că totul este în grafic și că deciziile de recalculare pleacă vineri spre toți pensionarii, conform planului. Din datele centralizate, 3,8 milioane de pensii cresc după recalculare, adică peste 82% din totalul pensiilor din România. Creșterea medie a pensiilor este de aproape 27%”, a declarat și Ciolacu.

0105
Adrian Vrauko
Adrian Vrauko este jurnalist cu 14 ani exeperiență în domeniul social și eveniment. Și-a început cariera la Realitatea TV, iar dupa ani de televizune a trecut în jurnalismul online și a lucrat pentru mai multe site-uri din top 10 BRAT. De asemeena a condus 5 ani un site de lifestyle feminim care era pe primul loc în topul accesărilor.

Comments are closed.