Știri

Cum se poate contesta decizia de recalculare a pensiei. Paşii de urmat şi recomandările Ministerului Muncii

Doar instanța va analiza cazul și va decide dacă recalcularea a fost corectă sau nu. Dacă hotărârea instanței este favorabilă, casa de pensii va fi obligată să recalculeze pensia în conformitate cu decizia instanței.

Pensii 2024. Cei care apreciază că decizia de recalculare a pensiei nu este corectă, au dreptul să o conteste.

Pensionarii pot întreprinde mai mulți pași pentru contesta calculul făcut de casele de pensii.

1. Depunerea unei contestații la Casa de Pensii

Primul pas este depunerea unei contestații la casa de pensii care a emis decizia. Pensionarul are la dispoziție 45 de zile de la data primirii deciziei pentru a face acest lucru.

Ce trebuie să conțină contestația?

Datele personale (nume, prenume, CNP, adresă).
Numărul și data deciziei care este contestată.
Motivele pentru care pensionarul nu este de acord cu recalcularea.
Cerințe specifice (de exemplu, recalcularea corectă a pensiei).
Copii ale documentelor justificative (acte de muncă, dovezi suplimentare etc.).
Contestația se depune fie direct la casa de pensii, fie prin poștă, cu confirmare de primire.

2. Se așteaptă răspunsul Casei de Pensii

După depunerea acestei contestații pensionarii trebuie să aștepte 45 de zile pentru a primi un răspuns de la Casa de Pensii. Dacă decizia este favorabilă, pensia va fi recalculată conform noilor date.

3. Depunerea unei acțiuni în instanță

Dacă răspunsul casei de pensii nu este satisfăcător sau dacă nu se primește niciun răspuns în termenul legal, pensionarul are dreptul să se adreseze instanței.

Ce trebuie făcut

Se depune o cerere de chemare în judecată la tribunalul din raza de domiciliu, în termen de 30 de zile de la primirea răspunsului la contestație sau de la expirarea termenului de 45 de zile în care casa de pensii trebuia să trimită un răspuns.

Se anexează la cerere copii ale documentelor depuse la casa de pensii, decizia contestată și răspunsul primit (dacă există).

Ce se întâmplă mai departe?

Instanța va analiza cazul și va decide dacă recalcularea a fost corectă sau nu. Dacă hotărârea instanței este favorabilă, casa de pensii va fi obligată să recalculeze pensia în conformitate cu decizia instanței.

4. Recomandări suplimentare

Este recomandată consultarea unui avocat specializat în dreptul muncii sau pensii, dacă situația este complexă sau dacă este nevoie de ajutor pentru a întocmi documentele necesare.

Documentele trebuie bine verificate înainte de a fi depuse pentru recalculare. Uneori, greșelile pot apărea din cauza unor documente incomplete sau incorect completate.

Contestarea deciziei de recalculare a pensiei este un proces care necesită atenție la termene și detalii, dar care poate asigura drepturile financiare corecte pentru perioada de pensionare.

Ministrul Muncii nu vrea ca pensionarii să ajungă la instanțe

Calea cea mai uşoară pentru pensionarii care nu sunt lămuriţi cu privire la decizia de recalculare este de a cere verificări la casele teritoriale de pensii, a declarat la finalul şedinţei de Guvern de săptămâna trecută, ministrul Muncii şi Solidarităţii Sociale, Simona Bucura-Oprescu.

„Calea cea mai uşoară pentru pensionari este de a cere aceste verificări la casele teritoriale de pensii, în cazul în care nu sunt lămuriţi cu privire la decizia de recalculare. Există acum pe noua lege posibilitatea de a merge la casele de pensii pentru verificări, iar colegii noştri, dacă constată neconcordanţe, au cadrul legal necesar pentru a veni cu o decizie de revizuire. Eu nu îmi doresc ca pensionarii să ajungă la instanţă. Îmi doresc ca pensionarii să fie mulţumiţi de această reformă. Îmi doresc ca pensionarii să aibă o viaţă mai bună datorită acestei reforme şi, sigur, îmi doresc să avem un mare pas înainte cu privire la fiecare dintre noi, fiecare asigurat. Mesajul meu pentru fiecare român care ne priveşte este acela de a nu accepta muncă la gri, de a înţelege: cu cât contribui mai mult, cu atât vei avea o pensie mai bună şi că, în acest moment, avem două elemente esenţiale pe care se bazează sistemul de asigurări sociale din România contributivitatea şi stagiul de cotizare (…) Datorită noii legi vei fi recompensat printr-un cuantum mai mare al pensiei”, a afirmat Bucura-Oprescu.

Ministrul Muncii: Am primit de la pensionari petiţii cu privire la sumele pe care le cer deţinătorii de arhive pentru eliberarea adeverinţelor. Am sesizat şi Consiliul Concurenţei să verificăm dacă practicile acestea sunt loiale

Ministrul Muncii, Simona Bucura-Oprescu, anunţă că a sesizat Consiliul Concurenţei după ce ministerul a primit sesizări din partea pensionarilor care au reclamat că firme care deţin arhivele unor companii care nu mai funcţionează au solicitat ”sume nejustificat de mari” pentru eliberarea de adeverinţe care să ateste contribuţiile la buget ale foştilor angajaţi.

”Şi noi am avut astfel de petiţii de la pensionari, pe care le-am redirecţionat celor de la Arhivele Naţionale, entitate publică care autorizează şi verifică deţinătorii privaţi de arhive pentru verificări. În urma verificărilor, s-au constatat şi situaţii în care deţinătorii de arhive au calculat un cuantum al costurilor adeverinţelor mai mare sau un cuantum nejustificat. De asemenea, în urma petiţiilor pe care le-am primit de la pensionari, noi am sesizat şi Consiliul Concurenţei astfel încât să verificăm dacă practicile acestea sunt loiale, practicile pe care deţinătorii de arhive le au”, a declarat Simona Bucura-Oprescu, miercuri seară, la TVR Info.

Numeroşi pensionari care au lucrat la companii care între timp s-au desfiinţat au reclamat că s-au adresat unor firme private care deţin arhive şi care au solicitat sume mari, de până la mii de lei, pentru eliberarea adeverinţelor care să ateste că foştii angajaţi ai firmelor care nu mai sunt în activitate au contribuit la bugetele de asigurări sociale.

Daniel Baciu, anunţul momentului pentru pensionarii nemulţumiţi de deciziile de recalculare
Preşedintele Casei Naţionale de Pensii Publice, Daniel Baciu, a anunţat că au fost transmise peste 4,1 milioane de decizii către pensionarii, de vineri şi până astăzi. El a menţionat că 11.500 de persoane s-au adresat caselor de pensii după primirea acestor decizii, iar în 1.090 de cazuri se impune reviziurea deciziilor de recalculare.

”Vreau să vă spun că această reformă în sistemul public de pensie este cea mai amplă reformă care s-a făcut vreodată în sistemul public, cel puţin în ultimii 50 de ani. Ea a vizat efectiv recalcularea a peste 4,8 milioane de dosare de pensie. A fost un proces foarte amplu şi laborios care s-a întins pe aproape trei ani. Am reuşit să verificăm în primul rând toate dosarele. Vreau să vă spun că în casele teritoriale de pensii sunt dosare în plată de peste 35 şi chiar 40 de ani în plată. Nici nu exista tehnică de calcul la vremea respectivă. A trebuit toate aceste dosare să le aducem într-un format electronic de ultimă generaţie, practic am făcut şi digitalizarea acestor dosare din sistemul public de pensii”, a afirmat Daniel Baciu.

El a menţionat că până în prezent au fost transmise către pensionari peste 4,1 milioane de decizii.

”Vreau să vă spun că până în prezent au fost transmise către pensionari peste 4,1 milioane de decizii. Este cifra pe care am primit-o de la Companiei Naţionale Poşta Română. S-a solicitat în guvern ca să dăm o situaţie cu privire la numărul de pensionari care ni s-au adresat în această perioadă, fie prin audienţele pe care colegii mei le-au asigurat zi de zi, fie prin birourile de relaţii cu publicul, existente în fiecare casă teritorială de pensie, fie chiar transmise în format electronic. Vreau să vă spun că aceşti pensionari sunt îndreptăţiţi să primească aceste informaţii şi este normal şi firesc ca în această perioadă să avem o afluenţă mai mare de pensionari la casele teritoriale de pensii, pentru că este o lege nouă, aşa s-a întâmplat de fiecare dată când s-a schimbat o lege în sistemul public şi oamenii sunt dornici să afle toate informaţiile cuprinse în această decizie de recalculare”, a explicat preşedintele Casei Naţionale de Pensii Publice.

El a adăugat că au fost găsite până acum peste o mie de cazuri în care se impune revizuirea deciziilor de recalculare.
”De vineri, de când am început procesul de transmitere a acestor decizii de pensionare către pensionari, şi până astăzi am avut la nivel naţional un număr de 9.170 de audienţe pe care colegii mei le-au acordat pensionarilor în această perioadă. Pe lângă aceste audienţe am avut sesizări la birourile de relaţii cu publicul, cât şi în formă electronică, încă aproape 2400 de asemenea cerinţe. Dacă vedeţi este vorba despre 11.500 de persoane care ni s-au adresat în diverse forme în această perioadă. Din aceste 11.500 de persoane am găsit un număr de 1.000 de cazuri, 1.090 de cazuri, în care se impune revizuirea deciziilor de recalculare, reprezentând un procent de 0,024% din aproape 4,6 milioane de decizii pe care le-am emis în prezent. Deci procentul este foarte, foarte mic. Restul pensionarilor care ni s-au adresat la casele teritoriale de pensii au plecat, au fost lămuriţi, puteţi să verificaţi chiar dacă mergem acolo la orice casă teritorială de pensii, veţi vedea că nu mai este niciun pensionar. De obicei avem o afluenţă la prima oră a dimineţii, până la prânz lucrurile se rezolvă. Toată lumea primeşte informaţiile necesare”, a mai transmis Daniel Baciu.

058
Adrian Vrauko
Adrian Vrauko este jurnalist cu 14 ani exeperiență în domeniul social și eveniment. Și-a început cariera la Realitatea TV, iar dupa ani de televizune a trecut în jurnalismul online și a lucrat pentru mai multe site-uri din top 10 BRAT. De asemeena a condus 5 ani un site de lifestyle feminim care era pe primul loc în topul accesărilor.

Comments are closed.