Știri

Diferenţa de vârstă „ideală” pentru o relaţie de succes. Un calcul simplu arată câţi ani trebuie să aibă partenerul

Ce diferenţă de vârstă ar trebui să existe între parteneri pentru succesul unei relaţii? Este un subiect destul de controversat şi dezbătut de tinerele generaţii. Dilema a apărut în special în ultimii ani, când psihologii au observat că femeile tind tot mai mult să îşi aleagă parteneri mai în vârstă decât ele. Exemple elocvente vin chiar şi de la Hollywood. Deşi nu erau privite cu ochi buni în trecut, astfel de relaţii par să funcţioneze destul de bine în zilele noastre. O formulă matematică nu există, dar sunt totuşi câteva sfaturi legate de o diferenţă acceptabilă de vârstă.

Michael Douglas și Catherine Zeta-Jones, Madonna şi Akeem Morris sau George şi Amal Clooney sunt doar câteva exemple celebre de cupluri în care diferenţa mare de vârstă nu a fost niciodată un impediment. Condamnat în trecut, trendul „age gape” în relaţii prinde tot mai mult avânt în zilele noastre. „Dacă e iubire, nu mai conteză vârsta sau diferenţa de vârstă”, spune un trecător.

Diferenţa de vârstă „ideală” într-o relaţie
„Cumva noi suntem acum mai îndrăzneţi şi avem curajul să căutăm acea relaţie care ne împlineşte pe noi chiar dacă implică o diferenţă de vârstă cu viitorul partener. Dacă ne raportăm la relaţiile de vârstă, atât timp cât ele sunt de câţiva ani, ele sunt insesizabile. Provocarea apare când avem o diferenţă de 10-15-20 de ani”, explică Gabriela Mihalache, psihoterapeut.

O formulă corectă nu există în relaţiile de iubire. Totuşi, la un moment dat poate interveni conflictul dintre generaţii. Conform studiilor, cuplurile în care diferența de vârsta este de până la 5 ani au 18% șanse să se despartă. Șansele cresc la 39% pentru o diferența de zece ani și pot ajunge la 95% pentru diferența ce depășește două decenii.

Tânără: Eu de exemplu nu m-aş vedea cu cineva mult mai în vârstă decât mine sau mult mai tânăr decât mine.
Reporter: De ce ? Care crezi că ar fi diferenţa?
Tânără: Probabil de opinii, adică am dificultatea asta cu tatăl meu şi nu aş putea să fiu cineva de aceeaşi vârstă cu tatăl meu.
„Primul efect negativ este că nu avem aceleaşi dorinţe, aceleaşi visuri, un altul ar fi în momentul în care partenerul mai vârstnic ar face eforturi să ţină pasul cu cel tânăr şi aici mă refer la aspectul fizic, la vestimentaţie, la preocupări. O altă provocare ar fi atunci când ne introducem partenerul în grupul de prieteni”, mai spune Gabriela Mihalache, psihoterapeut.

Secretul relaţiilor de succes: regula de 7 ani
Relaţiile de succes sunt cele în care ambii parteneri, indiferent de vârstă, au suficientă maturitate emoţională.

„Se poate crea un echilibru frumos: cel mai matur are tendinţa să fie serios şi are nevoie de stropul de nebunie al celui mai tânăr. Cel mai matur îl poate susţine pe cel mai tânăr să crească, să evolueze”, adaugă Gabriela Mihalache, psihoterapeut.

Specialiştii au venit cu regula de 7 ani pentru o relaţie sănătoasă. Jumătate din vârsta ta plus șapte ani ar trebui să determine vârsta minimă acceptabilă pentru un partener.

025
Adrian Vrauko
Adrian Vrauko este jurnalist cu 14 ani exeperiență în domeniul social și eveniment. Și-a început cariera la Realitatea TV, iar dupa ani de televizune a trecut în jurnalismul online și a lucrat pentru mai multe site-uri din top 10 BRAT. De asemeena a condus 5 ani un site de lifestyle feminim care era pe primul loc în topul accesărilor.

Comments are closed.