Știri

Ce pensie primește un român, de la 1 septembrie, dacă s-a pensionat cu o vechime de 38 de ani

În urma recalculării pensiilor, mii de seniori s-au trezit cu veniturile tăiate. După 38 de ani de muncă, un român a avut parte de un șoc atunci când a deschis plicul cu decizia finală. Cu cât i-a scăzut pensia, de fapt.

Mii de pensionari au așteptat cu sufletul la gură recalcularea pensiilor. Dacă pentru unii dintre ei s-a făcut dreptate, pentru o parte dintre seniori recalcularea pensiilor s-a lăsat cu emoții mari. Este și cazul unui român care – după 38 de ani de muncă – s-a trezit cu un venit mai mic.

Înainte de recalcularea pensiilor, românul încasa o pensie de 3.000 de lei. Deși are peste 33 de ani de vechime în câmpul muncii – acesta fiind peste pragul pentru care ar trebui să primească bani în plus – pensionarul a crezut că nu vede bine când a deschis plicul cu decizia finală de la Casa de Pensii. Prin urmare, de la o pensie de 3.000 de lei, românul s-a trezit cu o pensie de doar 500 de lei.

„Avem punctele necontributive, aceste puncte necontributive se dau pentru perioade necontributive. Ce înseamnă asta: pe deoparte, pentru a încuraja educația, pentru ca atunci când un român optează dacă să meargă la să aibă studii superioare, fie că vorbim de universitate făcută la zi, că vorbim de master, de doctorat, să nu renunțe fiindcă în acea perioadă nu ar contribui la bugetul asigurărilor sociale de stat. Pentru asta dăm un punctaj suplimentar de 0,25 puncte pe an”, a spus ministrul.

Care este formula de calcul pentru recalcularea pensiilor

Perioade asimilate: concediu maternal, armată facultate – 0,25 puncte / fiecare an.

0,5 puncte fiecare an de muncă între 25 și 30 de ani munciți

0,75 puncte pentru fiecare an de muncă între 30 și 35 de ani munciți.

Astfel, în funcție de anii munciți, pe baza punctelor bonus, iată care sunt banii pe care românii trebuie să-i încaseze – în urma recalculării pensiilor. Formula de calcul: Valoare punct referință VPR (81 de lei) x numărul total de puncte.

Număr puncte: puncte contributivitate + puncte stabilitate (BONUS) + puncte perioade asimilate. Perioade asimilate: concediu maternal, armată facultate – 0,25 puncte / fiecare an.

25 de ani de muncă – 0 puncte bonus
30 de ani de muncă – 5×0,5 = 2,5 puncte bonus x 81 = 202 lei
35 de ani de muncă – 5×05 + 5×0,75 = 6,25 puncte x 81 de lei = 506 lei.
40 de ani de muncă – 5×0,5 + 5×0,75 + 5×1 = 11,25 puncte x 81 = 911 lei.

0108
Furtună Cristiana
Experiență de 10 în presa din România. Reporter și redactor la o televiziune locală din Galați, iar după ce a descoperit presa online, a ocupat mai multe poziții la publicații online: redactor, social media manager, editor coordonator.

    Comments are closed.