Știri

După deciziile de recalculare, pensionarii vor mai primi o înștiințare. Despre ce este vorba

De la 1 septembrie, pensionarii vor beneficia de cuantumul cel mai favorabil, indiferent de rezultatul recalculării, a precizat Ministerul Muncii, care a anunțat că toți pensionarii vor primi în următoarele săptămâni, prin Poștă, o confirmare oficială că pensia nu scade.

Conform sursei citate, dacă în decizia de recalculare punctajul rezultat indică o valoare mai mică decât pensia pe luna august, atunci va rămâne pensia mai avantajoasă, adică pensia lunii august. Pe deciziile de recalculare transmise prin Poștă se precizează că se menţine cuantumul pensiei stabilit şi aflat în plată anterior recalculării de la 1 septembrie 2024, conform articolului 144 alineatul 6 din Legea 360/2023.

”Pentru ca toate lucrurile să fie clare şi lipsite de orice echivoc”, pensionarii vor primi în următoarele săptămâni o confirmare oficială din partea Ministerului Muncii şi a Casei Naţionale de Pensii Publice că pensia nu scade. Astfel, tuturor pensionarilor li se va trimite prin Poștă un document oficial prin care să fie informaţi despre faptul că, oricare ar fi calculul legat de contributivitate, pensia lor nu va scădea.

În categoria celor cărora nu le va creşte pensia după recalculare intră pensionarii cu perioade de contributivitate foarte scurte şi cei care au obţinut pe legislaţie anterioară beneficii mai mari decât corespondentul contribuţiilor plătite în timpul activităţii.

Potrivit Ministerului Muncii, în general sunt două categorii de pensii al căror cuantum este mai mic după recalculare, iar beneficiarii rămân cu pensia aflată acum în plată: ”Indemnizaţia socială pentru pensionari, care nu scade sub 1.281 de lei, fiindcă începând cu 1 septembrie beneficiarii de indemnizaţie socială vor continua să primească suma minimă garantată de 1.281 de lei, indiferent de cuantumul rezultat în urma recalculării. În urma recalculării, dacă pensia este mai mică de 1.281 de lei suma, diferenţa se suportă de la bugetul de stat ca şi până acum. Cei care au avut un avantaj la pensie şi primeau mai mulţi bani decât alţi pensionari care au muncit şi contribuit la fel, ei au avut deja avantajul pe care alţi pensionari îl obţin acum şi a căror pensie creşte în urma recalculării. Nu pierd acest avantaj pentru că îşi păstrează pensia mai favorabilă. Chiar dacă nu le creşte pensia acum, aceşti pensionari nu vor pierde niciun leu la pensie”.

Pensionarii beneficiari de pensie minimă socială vor primi mai mulţi bani în urma recalculării.

Pensionarii care au avut venituri nepermanente după aprilie 2001 vor beneficia, la calculul pensiilor, de aceste venituri, dacă au plătit contribuţii de asigurări sociale pentru ele, fără a fi nevoie să prezinte vreun document. Cei care au avut astfel de venituri înainte de aprilie 2001 primesc dovezile în această privinţă fie de la foştii angajatori, dacă aceştia mai activează, fie de la deţinătorii de arhive.

078
Furtună Cristiana
Experiență de 10 în presa din România. Reporter și redactor la o televiziune locală din Galați, iar după ce a descoperit presa online, a ocupat mai multe poziții la publicații online: redactor, social media manager, editor coordonator.

    Comments are closed.