Cercetătorul australian Vincent Lyne a stârnit din nou interesul publicului pentru misterul zborului Malaysia Airlines 370, care a dispărut acum mai bine de un deceniu, scrie Newsweek. Lyne susține că a identificat locul în care s-ar afla epava avionului.
Lyne, cercetător adjunct la Institutul pentru Studii Maritime și Antarctice al Universității din Tasmania, și-a anunțat descoperirea într-o postare pe LinkedIn intitulată „Misterul MH370 rezolvat de știință”, în care dezvăluie locul în care el crede că se află fără îndoială avionul dispărut.
Teoria cercetătorului se axează pe o „gaură” din Broken Ridge, un platou oceanic din sud-estul Oceanului Indian. Lyne susține că Zaharie Ahmad Shah, căpitanul aeronavei care a dispărut pe data de 8 martie 2014, a prăbușit avionul în mod intenționat în această regiune izolată a oceanului.
Potrivit lui Lyne, peisajul subacvatic accidentat din această zonă, plin de creste abrupte și râpe adânci, oferă „ascunzătoarea perfectă” pentru epava avionului.
„Acest studiu schimbă narațiunea dispariției MH370”, a spus Lyne, precizând că ultimele momente ale zborului nu au fost declanșate de epuizarea combustibilului din avion, ci de o manevră controlată și calculată executată de căpitanul aeronavei.
Lyne a spus că locația epavei este indicată de intersecția longitudinii aeroportului Penang cu o traiectorie de zbor descoperită pe simulatorul de zbor din casa pilotului – o rută care a fost în trecut considerată „irelevantă” de FBI și alți investigatori.
„Acea locație trebuie verificată cu mare prioritate”, a scris Lyne. „Dacă va fi sau nu examinată este la mâna oficialilor și a companiilor de căutare, dar din punct de vedere științific, știm de ce căutările precedente au eșuat.”
Autoritățile nu au luat în calcul această regiune în misiunile de căutare precedente, cu toate că „știința indică fără îndoială unde zace MH370”.
Dezvăluirile lui Lyne vin la 10 ani după dispariția avionului MH370, care transporta 239 de pasageri și membri ai echipajului pe ruta Kuala Lumpur – Beijing.
În ciuda unor eforturi mari de căutare ce au acoperit o suprafață de 120.000 de kilometri pătrați din Oceanul Indian, epava avionului nu a fost descoperită încă, iar căutările au fost oprite în 2017.
Misterul avionului a atras multe teorii care încearcă să explice ceea ce s-a întâmplat, dar până acum niciuna dintre ele nu a oferit dovezi convingătoare.
Teoria netestată a lui Lyne a atras multă atenție și ar putea reporni căutările în sudul Oceanului Indian. Deocamdată, misterul dispariției aeronavei MH370 rămâne una dintre cele mai mari enigme din istoria modernă a aviației.