Știri

Sfânta Maria Mică 2024. Cui zicem „La mulți ani” și ce tradiții se respectă de Nașterea Maicii Domnului: Ce nu e bine să faci

Pe 8 septembrie, Biserica Ortodoxă Română și Biserica Romano-Catolică prăznuiesc Nașterea Maicii Domnului sau Sfânta Marie Mică, o sărbătoare cu multe tradiții și obiceiuri.

Conform credinței populare, de Sfânta Maria Mică, oamenii încep să culeagă recolta, iar femeile care își doresc să aibă copii se roaga la Fecioara Maria pentru dezlegarea pântecelor.

De asemenea, femeile însărcinate se roagă la Fecioara Maria pentru a avea o naștere ușoară și copii sănătoși.

Sfânta Maria Mică – tradiții și obiceiuri
Atât oamenii de la sat, cât și cei de la oraș respectă o serie de obiceiuri și tradiții cu ocazia sărbătorii de Sfânta Maria Mică.

Pentru a avea o recoltă bogată și în anul care vine, de Sfânta Maria Mică, oamenii de la sate încep să culeagă viile, porumbul și să bată nucii.

De Sfânta Maria Mică se spune că nu e bine ca oamenii să aprindă focul pentru a nu avea ghionion și boli grave.

De Sfânta Maria Mică, femeile de la sate și de la oraș împart struguri și prune pentru pomenirea sufletele celor adormiți.

Pe 8 septembrie, de Sfânta Maria Mică se spune că femeile trebuie să aprindă o candelă pe care să o țină în casă pentru a alunga spiritele rele.

Tot de Sfânta Maria Mică, bărbaţii nu au voie să facă treabă prin casă sau prin gospodărie, iar femeile nu au voie să coasă sau să spele rufe pentru a proteja familia de cele rele.

Conform superstiției, în Maramureș se spune că dacă va ploua pe 8 septembrie și dacă înfloresc merii şi perii înseamnă că toamna va fi plăcută, iar recoltele se vor culege uşor.

De asemenea, de Sfânta Marie Mică se spune că plantele își pierd efectul tamaduitor.

În tradiția populară se spune că începând de pe 8 septembrie nu se mai poartă pălărie pentru că se strică vreme, de unde și expresiea, „O trecut Sântamăria leapădă și pălăria.”

Nume sărbătorite de Sfânta Maria Mică
De Sfânta Maria Mică sau Nașterea Maicii Domnului aproximativ 2,2 milioane de români își serbează onomastica. Dintre aceștia, aproximativ 1,8 milioane sunt femei ce poartă numele de Maria, aproximativ 270.000 de femei ce poartă numele de Mariana și în jur de 51.000 de femei ce poartă numele de Marinela.

Vezi o lista numelor care se sărbătoresc de Sfânta Maria, ca să știi cui trebuie să trimiți mesaje de la mulți ani.
Maria, Marian, Mariana, Marin, Mioara, Mia, Maricica, Marița, Marina, Marilena, Mari, Mărioara, Meri, Măriuța, Mara, Marioara, Marusia, Ana-Maria, Mimi, Marinel,
Mesaje de Sf. Maria Mică
– În această zi specială îţi transmit cele mai sincere urări. Să ai o viaţă plină de lucruri bune, iar Sfânta Maria, al cărei nume îl porţi, să te ocrotească mereu. La mulţi ani de ziua numelui tău!

– Fie că Sf. Fecioara Maria, al cărei nume îl porţi, să te ocrotească, să-ţi călăuzească paşii şi să-ţi lumineze calea!

– De Sfânta Maria, zi sfântă, să se răsfrângă asupra ta toată bunătatea şi dragostea ce izvorăsc dintr-o inimă mare. La mulţi ani!

– Astăzi e ziua ta, o zi frumoasă pentru tine. La mulţi ani, Maria!

– Fie ca Sfânta Fecioară Maria, al cărei nume îl porţi, să te ocrotească, să-ţi călăuzească paşii şi să-ţi lumineze calea!

– Cu ocazia zilei de Sfânta Maria, îţi doresc o oră de linişte, o zi senină, o săptămână de bucurii, o lună de împliniri, un an de prosperitate, un veac de sănătate, fericire şi iubire. La mulţi ani!

– Mă bucur că exişti în viaţa mea şi mă bucur că Fecioara Maria, al cărui numei îl porţi, mi te-a dăruit pentru a mă bucura de prietenia ta sinceră şi necondiţionată.

Când se spune „La mulți ani”, pe 8 septembrie sau 15 august
Potrivit credinței ortodoxe și catolice, pe 15 august se marchează Adormirea Maicii Domnului, care nu este întocmai un motiv de sărbătoare, tocmai de aceea, nu se urează „la mulți ani”.

Cei care vor să transmită urări o pot face pe 8 septembrie, atunci când se sărbătorește Nașterea Maicii Domnului

Alte sărbători închinate Fecioarei Maria sunt:
1. Intrarea în biserică (21 noiembrie);

2. Buna Vestire (25 martie);

3. Sfânta Marie Mare sau Adormirea Maicii Domnului (15 august);

045
Adrian Vrauko
Adrian Vrauko este jurnalist cu 14 ani exeperiență în domeniul social și eveniment. Și-a început cariera la Realitatea TV, iar dupa ani de televizune a trecut în jurnalismul online și a lucrat pentru mai multe site-uri din top 10 BRAT. De asemeena a condus 5 ani un site de lifestyle feminim care era pe primul loc în topul accesărilor.

Comments are closed.