Știri

Simona Bucura-Oprescu explică pensionarilor cărora nu le-au fost luate în calcul sporurile la recalculare ce trebuie să facă

Pensionarii care întâmpină dificultăți în obținerea documentelor necesare pentru recalcularea pensiilor, în special în cazul veniturilor nepermanente, au acum la dispoziție soluții mai clare, conform noii legi 360/2023, a declarat Simona Bucura Oprescu. Aceasta a explicat că legea aduce beneficii esențiale pentru cei care se confruntă cu astfel de probleme.

„Legea 360/2023 recunoaște drepturile celor care au avut venituri nepermanente. În vechea legislație, aceste venituri nu erau valorificate. Articolul 34, aliniat 6 din Codul Muncii prevede în mod expres faptul că pentru angajatorii în activitate există obligativitatea ca aceștia să le elibereze adeverințele pentru sporurile nepermanente, pentru veniturile nepermanente vechilor angajați”, a punctat Simona Bucura Oprescu.

De la 1 septembrie 2023, valorificarea veniturilor nepermanente se face automat, timp de șase luni, pentru documentele deja existente în dosarele pensionarilor. Pensionarii pot aduce în continuare documente care atestă veniturile nepermanente, indiferent de moment.

„Până în 2001 se valorifică la calculul pensiei datele existente în carnetele de muncă, iar pentru perioadele de după aprilie 2001, angajatorii deja comunică aceste venituri nepermanente prin declarația 112”, a adăugat ministrul Muncii.

În plus, noua lege elimină necesitatea ca pensionarii să apeleze la avocați și să plătească taxe suplimentare la arhive sau în instanță.

„Până acum, pensionarii care doreau să își valorifice veniturile nepermanente mergeau la un avocat, erau trimiși la arhive și achitau tarife neplafonate. Acum, respectăm contributivitatea și ținem cont de toate veniturile pentru care s-au datorat contribuții de asigurări sociale.”, a mai spus aceasta.

Pensionarii sunt sfătuiți să se adreseze angajatorilor sau, dacă întâmpină dificultăți, să apeleze la Inspecția Muncii pentru a se asigura că drepturile lor sunt respectate.

„Rugămintea pe care o adresez unui pensionar este să meargă la angajator, iar dacă nu obține documentele, să îi sesizeze pe cei de la Inspecția Muncii din județul în care este angajatorul sau în care domiciliază”, a concluzionat Simona Bucura Oprescu.

060
Adrian Vrauko
Adrian Vrauko este jurnalist cu 14 ani exeperiență în domeniul social și eveniment. Și-a început cariera la Realitatea TV, iar dupa ani de televizune a trecut în jurnalismul online și a lucrat pentru mai multe site-uri din top 10 BRAT. De asemeena a condus 5 ani un site de lifestyle feminim care era pe primul loc în topul accesărilor.

Comments are closed.