Știri

Vești bune pentru pensionarii cu venituri sub 3.000 de lei. Ce gratuitate pot primi

Vești importante pentru o anumită categorie de pensionari. Aceștia vor beneficia de gratuitate – de la firmele deținătoare de arhive – atunci când vor solicita dovada necesară pentru recalcularea pensiei. Măsura a fost adoptată după ce mai mulți seniori s-au plâns de tarifele prea mari practicate de către firmele responsabile cu arhivarea documentelor. Iată cine va beneficia de gratuitate.

Odată cu intrarea în vigoarea a noii legi (în luna septembrie) privind recalcularea pensiilor brute pe vaza veniturilor brute obținute de-a lungul activității în câmpul muncii, care a modificat modul în care se calculează acestea, majoritatea pensionarilor s-au plâns de costul mult prea mare practicate de firmele care se ocupă cu arhivarea documentelor necesare în dosarul de recalculare. În urma unei propuneri depuse marți, 17 septembrie 2024, de către senatorii Partidului Național Liberal (PNL), o anumită categorie de seniori ar putea obține gratis adeverințele de venit aflate în Arhivele Naționale sau la alți operatori economici autorizați.

De altfel, înainte de intrarea în vigoare a Legii nr.369/2023, BNR a solicitat Arhivelor Naționale să stabilească tarife accesibile tuturor seniorilor, în condițiile în care tariful pentru obținerea unei adeverințe cu veniturile realizate pe o perioadă de 25 de ani poate ajunge până la 2.800 de lei.

„Reamintim că, începând cu 1 septembrie 2024, va intra în vigoare Legea nr. 360/2023, care le permite pensionarilor recalcularea pensiilor pe baza veniturilor brute realizate de-a lungul activității desfășurate. În acest context, BNS atrage atenția că tarifele actuale, stabilite prin Ordinul nr. 299/2023 al Președintelui Casei Naționale de Pensii Publice, sunt mult prea ridicate și depășesc posibilitățile financiare ale pensionarilor, în special ale celor cu pensii minime sau medii!”, precizează BNR.

Astfel, persoanele cu pensie mai mică de 3.000 de lei vor primi gratuit documentele și adeverințele necesare recalculării pensiilor. Anunțul a fost făcut public pe pagina de Facebook a partidului PNL, iar costurile de eliberare a certificatelor ar urma să fie suportate de către Agenția Națională de Supraveghere Socială a Plății. Totodată, senatorii PNL susțin că pentru pensionarii cu venituri cuprinse între 3.001 și 6.000, costurile pentru eliberarea adeverințelor se reduc la jumătate.

” Pensionarii vor obține gratuit adeverințele de venit de la deținătorii de arhive, dacă Parlamentul va vota un proiect de lege depus de PNL la Senat. Pentru cei cu pensii sub 3000 lei, aceste costuri vor fi decontate de agențiile județene de prestații sociale. În plus, cei cu pensii între 3001-6000 lei vor plăti doar jumătate.

Măsura a fost luată după ce mulți pensionari s-au plâns că firmele care dețin arhivele practică tarife prea mari pentru buzunarul lor. Costul acestor acte se poate ridica chiar și la câteva mii de lei, pentru dovezi de contributivitate care acoperă mai mulți ani. Liderul senatorilor PNL, Daniel Fenechiu, a solicitat dezbaterea proiectului în procedură de urgență”, a transmis PNL pe reţelele sociale.

05
Furtună Cristiana
Experiență de 10 în presa din România. Reporter și redactor la o televiziune locală din Galați, iar după ce a descoperit presa online, a ocupat mai multe poziții la publicații online: redactor, social media manager, editor coordonator.

    Comments are closed.