Știri

Viitura care a inundat Budapesta va lovi România. Debitul Dunării este în creștere. Ce localități ar putea avea probleme

În România, autoritățile se mobilizează în fața pericolului iminent al viiturii de pe Dunăre, pregătind mii de saci cu nisip și reparații urgente ale digurilor vulnerabile. În următoarele 8-9 zile, viitura care afectează acum capitala Ungariei, Budapesta, va ajunge în România, unde debitul fluviului la intrarea în țară este în creștere. Ministerul Mediului a emis instrucțiuni clare pentru consolidarea imediată a tuturor digurilor afectate de uzura timpului.

Digurile sub presiune: Intervenții de urgență la Fetești

Brațul Borcea, în apropierea orașului Fetești, reprezintă una dintre cele mai vulnerabile zone. Aici, Dunărea a erodat malul și a slăbit un dig critic pentru protecția a peste 5.000 de hectare de teren agricol, inclusiv Autostrada Soarelui. Muncitorii de la Apele Române au început deja lucrările de consolidare, având la dispoziție doar șapte zile pentru a finaliza intervențiile esențiale.

Un muncitor de la Apele Române a explicat: „Am pus geotextil, fășină și o să vină cu piatră acum, ca să nu mai spele malul aici, că viitura va fi mare și să fim pregătiți”.

Debitul Dunării la intrarea în România este estimat să atingă 9.500 de metri cubi pe secundă până la sfârșitul lunii, un nivel asemănător cu cel din 2013, când inundațiile au provocat pagube semnificative. Primăria Fetești a instituit deja starea de veghe, iar echipele monitorizează zilnic nivelul apei și starea digului.

„Monitorizăm în fiecare zi digul, monitorizăm și cotele apelor Dunării astfel încât să fim pregătiți”, a declarat Laurențiu Șonchereche, primarul orașului Fetești.

Cernavodă și alte puncte critice pe harta inundațiilor

Cernavodă este o altă zonă critică pe harta inundațiilor. Aici, autoritățile locale au înălțat digul de protecție în speranța că vor putea preveni pagubele în cazul creșterii nivelului Dunării. Viceprimarul localității, Șerif Cîrjali, a confirmat măsurile luate: „Am ridicat, am făcut via verde și digul, sperăm să nu fie cota mare a Dunării”.

La intrarea în România, debitul actual al Dunării este de 4.200 de metri cubi pe secundă, cu mult peste media multianuală pentru luna septembrie. Potrivit specialiștilor, nivelul apei ar putea crește cu până la un metru pe zi în unele zone.

Monitorizare permanentă și măsuri suplimentare în zonele de risc

Specialiștii de la Administrația Fluvială a Dunării de Jos monitorizează constant situația din Ungaria, unde nivelul Dunării a ajuns la 812 cm la Budapesta și este în creștere.

De asemenea, în apropiere de orașul Bechet, au fost transportate mai multe utilaje, pompe de evacuare a apei și echipamente pentru umplerea sacilor cu nisip. Localitățile Rast și Călărași din județul Dolj se numără printre zonele cele mai expuse la riscul de inundații.

Barajul de la Porțile de Fier I, primul obstacol în calea viiturii spre sudul României, este pregătit să gestioneze volumul de apă. Directorul Hidroelectrica, Dragoș Nova, a explicat: „Funcționăm corelat cu partea sârbă. Amenajarea e pregătită pentru a prelua această undă de viitură și a o tranzita în aval”.

Viitura pe Dunăre este așteptată să atingă vârful în România pe 28 și 29 septembrie, iar autoritățile fac tot posibilul pentru a preveni un dezastru similar celui din 2013.

097
Adrian Vrauko
Adrian Vrauko este jurnalist cu 14 ani exeperiență în domeniul social și eveniment. Și-a început cariera la Realitatea TV, iar dupa ani de televizune a trecut în jurnalismul online și a lucrat pentru mai multe site-uri din top 10 BRAT. De asemeena a condus 5 ani un site de lifestyle feminim care era pe primul loc în topul accesărilor.

Comments are closed.