Știri

Echinocțiul de toamnă. Ce trebuie să faci în această seară pentru a avea belșug tot restul anunlui

Echinocțiul de toamnă, care va avea loc pe 22 septembrie, semnifică începutul oficial al sezonului. Acest fenomen astronomic a dat naștere la diverse tradiții în folclorul românesc.

De asemenea, sunt numeroase superstiții asociate cu această zi, recunoscute ca fiind surse de noroc și prosperitate.

Echinocțiul de toamnă începe pe 22 septembrie
Pe 22 septembrie, ziua și noaptea au o durată aproape egală, semnificând oficial începutul toamnei în emisfera nordică.

Din perspectiva astronomică, echinocțiul de toamnă are loc atunci când axa de rotație a Pământului nu este înclinată nici către Soare, nici departe de el.

Aceasta permite ca întreaga planetă să beneficieze de o distribuție uniformă a luminii solare.

Prin urmare, emisfera nordică începe să se îndepărteze de Soare, ceea ce determină o scădere treptată a temperaturilor și o reducere a duratei zilelor, până la solstițiul de iarnă din decembrie.

Scurtarea zilelor poate influența ritmul circadian și starea emoțională a multor oameni, provocând oboseală, tristețe și o lipsă de motivație.

Tradiții și superstiții în această perioadă a anului
În comunitățile rurale din România, această perioadă reprezintă o etapă de tranziție între vară și toamnă.

Localnicii își organizau rezervele pentru iarnă, iar luna septembrie era încărcată de semnificații în tradiția populară.

Prima săptămână era consacrată Nașterii Maicii Domnului, a doua Sfintei Cruci, iar a treia, ce coincide cu echinocțiul de toamnă, era cunoscută sub numele de perioada „Averii”.

Cu această ocazie, oamenii aduceau fructe și legume la biserică pentru a fi binecuvântate, având convingerea că astfel dobândesc proprietăți curative. De asemenea, se credea că în această zi florile „plâng”, comunicând între ele despre apropierea iernii.

De ce e bine să mănânci pâine înainte de a ieși din casă
O altă tradiție populară constă în prepararea primului must din strugurii proaspeți culeși.

Oamenii îl consumau cu speranța că le va aduce sănătate și noroc în noul sezon agricol. În aceeași perioadă, se scuturau nucii, merii și gutuii, semnalizând începutul recoltei de toamnă.

O superstiție legată de echinocțiul de toamnă sugerează că este recomandat să consumi pâine înainte de a părăsi locuința pe 22 septembrie.

Se crede că acest ritual oferă protecție împotriva răului și asigură o tranziție blândă către sezonul rece.

08
Adrian Vrauko
Adrian Vrauko este jurnalist cu 14 ani exeperiență în domeniul social și eveniment. Și-a început cariera la Realitatea TV, iar dupa ani de televizune a trecut în jurnalismul online și a lucrat pentru mai multe site-uri din top 10 BRAT. De asemeena a condus 5 ani un site de lifestyle feminim care era pe primul loc în topul accesărilor.

Comments are closed.