Știri

Cât de sănătoasă este apa de la robinet? Specialiștii au dat verdictul

Când vine vorba de aportul zilnic de apă, cea mai sigură opțiune este apa îmbuteliată din magazin, nu-i așa? Ei bine, cercetări noi sugerează că acest lucru nu este adevărat. De fapt, apa de la robinet ar putea fi o opțiune mult mai sigură în majoritatea zonelor din lume.

Aceasta este concluzia unui comentariu publicat în revista BMJ Global Health. Potrivit cercetătorilor de la Weill Cornell Medicine din Qatar, apa îmbuteliată în SUA nu este supusă întotdeauna acelorași controale stricte de calitate și siguranță ca apa de la robinet, ceea ce înseamnă că poate conține mai multe substanțe chimice nocive care se infiltrează din sticlele de plastic.

Se estimează că între 10 și 78 la sută dintre mostrele de apă îmbuteliată conțin contaminanți, inclusiv microplastice și diverse alte substanțe, precum ftalații (substanțe chimice folosite pentru a face plasticul mai durabil).

Contaminarea cu microplastice este asociată cu stresul oxidativ, dereglarea sistemului imunitar și modificări ale nivelurilor de grăsimi.

„Deși există praguri de siguranță pe termen scurt, efectele pe termen lung ale acestor contaminanți rămân în mare parte necunoscute”, au spus autorii.

Numeroase studii au demonstrat deja legătura dintre expunerea la microplastice și boli grave precum cancerul, bolile cardiovasculare și demența.

Echipa de la Weill Cornell Medicine a descoperit și prezența altor contaminanți precum ftalații și bisfenol A (BPA) în apa îmbuteliată. Aceste substanțe, eliberate mai ales când sticlele sunt expuse la căldură sau sunt manipulate intens, pot afecta negativ producția hormonală și sănătatea reproductivă. Află AICI ce spun specialiștii despre apa de la robinet.

„Dependența de apa îmbuteliată implică costuri semnificative pentru sănătate, financiare și pentru mediu, ceea ce necesită o reevaluare urgentă a utilizării sale pe scară largă.”

Cercetătorii subliniază, de asemenea, faptul că apa de la robinet este o opțiune mai ecologică. Cu un milion de sticle cumpărate în fiecare minut la nivel global, sticlele de apă din plastic reprezintă în prezent al doilea cel mai comun poluant al oceanelor (după pungile de plastic), reprezentând 12 la sută din toate deșeurile de plastic.

Foarte puține sticle de plastic ajung să fie reciclate, majoritatea fiind aruncate în gropi de gunoi sau incinerate. Crearea sticlelor de plastic necesită, de asemenea, multe materiale, inclusiv apă – este nevoie de între 17 și 35 de litri de apă pentru a produce o sticlă de plastic.

Unele studii au estimat, de asemenea, că până la două treimi din apa îmbuteliată din SUA este de fapt apă de la robinet reambalată.

Cercetătorii precizează că sfaturile lor se adresează persoanelor din țările unde apa de la robinet este curată și potabilă. Organizația Mondială a Sănătății notează că aproximativ 73 la sută din populația lumii are acces la apă potabilă care este atât în apropiere, cât și lipsită de contaminare.

Apa de la robinet în SUA este strict reglementată, 92 la sută din populație primind apă din sisteme care îndeplinesc standardele de sănătate în orice moment, potrivit Centrului pentru Controlul și Prevenirea Bolilor.

04
Furtună Cristiana
Experiență de 10 în presa din România. Reporter și redactor la o televiziune locală din Galați, iar după ce a descoperit presa online, a ocupat mai multe poziții la publicații online: redactor, social media manager, editor coordonator.

    Comments are closed.