Știri

Cum să-ți protejezi plantele din grădină pe timpul iernii. Doar grădinarii experimentați cunosc acest truc

A început sezonul rece, iar încet încet vine și iarna, perioada înghețului. Grădinarii se pregătesc deja de pe acum, au grijă să protejeze plantele în acea perioadă rece.

Plantele care nu rezistă la frig puternic și îngheț. Iată ce fac grădinarii iscusiți cu bulbii plantelor în octombrie ca să nu înghețe. Plantele au mult de suferit din cauza frigului puternic, când temperaturile scad la sub zero grade Celsius. Unele plante rezistă mai ușor la frig, altele mai ușor, depinde foarte mult de tipul fiecăreia în parte.

Plantele din grădină care au rădăcina de tip bulb, tuberculi și rizomi (Gladiole, Dalii, Begonii, Cana) trebuie să fie dezgropate înainte să dea primul îngheț. Se curăță foarte bine de pământ și se așează vreme de câteva săptămâni într-un loc cald, aerisit și uscat, până când rădăcinile se usucă și pot fi puse în vase aerisite. Deși nu necesită să fie udate, o dată pe lună trebuie să fie îndepărate toate urmele de mucegai, conform dreamgardens.

Plantele care nu rezistă la frig puternic și îngheț
Pe lângă plantele cu bulbi, mai sunt câteva în categoria celor care nu rezistă la îngheț, cum ar fi Crizantemele, Agave Americana, Agapanthus, Planta curry (Helichrysum italicum), Citronella (Pelargonium citrosum), Leandrul, Laurul/Trompeta îngerilor(Brugmansia), Bougainvillea, Abutilonul, Callistemonul, Cassia si Citricele, Pomul de aur (Aucuba japonica), Aloe Vera. Înainte de perioada rece plantele perene pot fi mutate în ghivece, apoi depozitate în casă. Primăvara, când vremea deja se încălzește, ele pot fi puse înapoi în grădină.

De regulă, grădinarii împrăștie un strat gros de îngrășământ pe sol ca să mențină temperatura constantă și să protejeze plantele. E bine ca acest îngrășământ să fie pus chiar după primul îngheț.

Gazonul din curte trebuie tuns și fertilizat înainte de începerea sezonului rece. Plantele sensibile pot fi afectate iarna de sarea folosită pentru a dezgheța trotuarele și aleile. Se recomandă pentru plante precum mărul ornamentali (Malus spp.), brazii, molidul alb (Picea glauca) sau diferitele soiuri de tisa (Taxus spp.) să se facă un gard protector lângă trotura din mai multe plăci din plastic ce pot proteja plantele de substanțele care le pot face rău.

06
Adrian Vrauko
Adrian Vrauko este jurnalist cu 14 ani exeperiență în domeniul social și eveniment. Și-a început cariera la Realitatea TV, iar dupa ani de televizune a trecut în jurnalismul online și a lucrat pentru mai multe site-uri din top 10 BRAT. De asemeena a condus 5 ani un site de lifestyle feminim care era pe primul loc în topul accesărilor.

Comments are closed.