Știri

Avertismentul Poliției Române cu privire la camerele auto video montate pe bordul autoturismelor. Ce trebuie să facă românii

Camerele auto video sunt un dispozitiv util pentru șoferi și pot fi de un real ajutor în cazul unor accidente sau evenimente neplăcute surprinse în trafic. Înregistrările stocate pe camera montată pe bordul autoturismului pot fi ulterior trimise către polițiștii rutieri, care analizează imaginile și aplică sancțiuni, acolo unde este cazul. Ce recomandă Poliția Română participanților la trafic.

Camerele video auto se montează, datorită unui sistem special de prindere, pe parbrizul sau bordul mașinii. Stocarea înregistrărilor se face în memoria internă a dispozitivului, pe un card de memorie SD sau în Cloud. Ulterior, materialul video poate fi descărcat și folosit în situații în care este necesar. Dispozitivele pot fi de ajutor în momente precum: accidente rutiere, cazuri de furt, vandalism sau alte evenimente din trafic la care un conducător auto este martor.

De ce este de ajutor o cameră auto video
“Camerele de supraveghere montate în autovehicul își pot dovedi utilitatea în mai multe situații. Pot fi de ajutor în situația în care conducătorii auto surprind imagini care relatează comportamente agresive în trafic, pe care ulterior le pot transmite polițiștilor, și vorbim aici de recenta implementare a aplicației ESAR.

Polițiștii analizează sesizările transmise prin aplicația M.A.I hub.mai.gov.ro și aplică ulterior sancțiuni, în situația în care se dovedește faptul că un conducător auto a adoptat un comportament violent în trafic.

Camerele video montate în autoturism pot fi utile și în cazuri, ce-i drept mai rare, asemănătoare situației recente din Constanța, acolo unde doi pietoni s-au aruncat intenționat în fața mașinilor, pentru a reclama ulterior un accident rutier. În această situație, o cameră de supraveghere poate dovedi, datorită imaginilor filmate, intenția pietonului și se poate înlătură răspunderea conducătorului auto, dacă acesta nu a avut nicio vină.

De asemenea, dacă este montată o camera video pe bordul unui autoturism și are loc un accident rutier, atunci pot fi folosite imaginile și se poate stabili vinovăția conducătorilor auto și implicit răspunderea acestora” a declarat pentru Digi24 Bogdan Ghebaur, Purtător de cuvânt al Poliției Române.

Avertismentul Poliției Române pentru șoferi, ce le recomandă conducatorilor auto
“Orice situații surprinse pe camerele de supraveghere, care ajută la identificarea unui posibil accident, pot fi transmise polițiștilor rutieri pentru luarea măsurilor legale. Recomandarea Poliției Române este să se folosească aceste camere video auto de supraveghere pentru că sunt un real ajutor în trafic”, precizează Purtătorul de cuvânt al Poliției Române.

Ce caracteristici trebuie să aibă o cameră video auto
Pe piață există mai multe modele de camere auto, cu funcții și specificații diferite, însă, indiferent de model, când alegi un dispozitiv trebuie iei în calcul câteva caracterisitici precum:

Câmpul vizual pe care îl acoperă dispozitivul. Să acopere o suprafață extinsă în fața mașinii. Este ideal să fie un model care poate surprinde atât participanții la trafic, cât și pietonii aflați pe trotuar.

Să aibă încorporată o tehnologie HDR (High Dynamic Range, tehnologie care oferă o imagine naturală și realistă), care să permită înregistrarea în orice condiții meteorologice (soare puternic, vânt, ploaie etc).

De asemenea, pentru că vei folosi camera în mișcare, aceasta trebuie să fie dotată și cu stabilizator de imagine, pentru ca trepidațiile cauzate de calitatea drumului să nu afecteze filmarea.

Rata de frame-uri (Frames Per Second măsoară numărul de cadre afișate pe ecran într-o secundă) trebuie să fie ridicată pentru a înregistra fluid, fără să existe cadre neclare sau lipsă. Ca regulă, o camera video auto potrivită ar trebui să înregistreze cel puțin 30 de frame-uri pe secundă.

O cameră auto de calitate ar trebui să aibă o rezistență sporită la șocuri, dar și la temperaturi extreme, deoarece o vei folosi în autoturism indiferent de drum sau anotimp.

Una dintre funcțiile importante pe care trebuie să le dețină o camera auto este și funcția de play back, care oferă posibilitatea de a revedea, chiar pe ecranul camerei, un anumit moment din trafic, fără desfășurare în timp real.

Camera video auto trebuie să dețină o memorie mare sau, după caz, un slot pentru card SD de diferite capacități.

Unele modele de cameră auto au și diferite opțiuni de conectare (precum conectare prin Wi-Fi), funcție care permite conectarea la dispozitivul auto cu telefonul mobil. În felul acesta, se poate controla și de la distanță conținutul.

041
Adrian Vrauko
Adrian Vrauko este jurnalist cu 14 ani exeperiență în domeniul social și eveniment. Și-a început cariera la Realitatea TV, iar dupa ani de televizune a trecut în jurnalismul online și a lucrat pentru mai multe site-uri din top 10 BRAT. De asemeena a condus 5 ani un site de lifestyle feminim care era pe primul loc în topul accesărilor.

Comments are closed.