Știri

Calendar ortodox 7 noiembrie 2024. Este sărbătoare astăzi. Părintele Vasile Ioana: Nu se spală rufe decât după ora 19

Anual, pe 7 noiembrie, sunt cinstiți Sfinții 33 de Mucenici din Melitina. Pentru că și-au închinat întreaga viaţă lui Hristos, au primit darul facerii de minuni de la Dumnezeu.

Calendar ortodox 7 noiembrie 2024. Sfinții Mucenici din Melitina pot vindeca suferinţele celor bolnavi, atât cele trupești, cât și cele sufletești.

Sărbători religioase 7 noiembrie 2024
Ortodoxe: Sfinții 33 de Mucenici din Melitina

Greco-catolice: Cei 33 Sf. m din Melitene; Sf. cuv. Lazăr Taumaturgul

Romano-catolice: Sf. Villibrord, ep.

Calendar ortodox 7 noiembrie 2024. Cine au fost Sfinții 33 de Mucenici din Melitina

În cultura populară românească, multe tradiții și superstiții au fost transmise din generație în generație, reflectând credințele și valorile comunității. Una dintre aceste tradiții este respectarea interdicției de a spăla rufe în ajun de sfinții Mihail și Gavril. Această practică, încă prezentă în anumite zone, are rădăcini adânci în spiritualitatea și viața cotidiană a poporului român.

Sfinții Mihail și Gavril în Creștinism

Sfinții Mihail Arhanghel și Gavril Arhanghel ocupă un loc deosebit în creștinism, fiind considerați mesageri ai lui Dumnezeu. În tradiția ortodoxă, sărbătoarea sfinților Mihail și Gavril este comemorată pe 8 noiembrie (datele pot varia în funcție de calendarul folosit). Acești doi arhangheli sunt asociați cu protecția și apărarea credincioșilor, având un rol esențial în lupta spirituală împotriva forțelor răului.

Originea Tradiției: De ce să nu se spele rufe în ajun?

Interdicția de a spăla rufe în ajun de sfinții Mihail și Gavril are rădăcini în tradițiile creștine și în credințele populare. Se credea că în această perioadă, forțele spirituale sunt mai active, iar anumite activități casnice, cum ar fi spălarea rufelor, ar putea perturba echilibrul spiritual sau atrage influențe negative. În plus, ajunul reprezenta un timp de pregătire și rugăciune, iar activitățile domestice intense puteau distrage atenția de la credință și de la pregătirea spirituală pentru sărbătoare.

Semnificații Culturale și Sociale

Respectarea acestei tradiții reflectă respectul profund față de sfinții protectori și față de riturile comunității. De asemenea, aceasta subliniază importanța echilibrului între viața spirituală și cea materială, evidențiind momentele în care credincioșii sunt încurajați să se concentreze pe aspectele spirituale ale existenței lor. În context social, astfel de tradiții consolidează coeziunea comunitară și transmit valorile culturale din generație în generație.

Practici Moderne și Adaptări

În societatea contemporană, multe tradiții au suferit modificări sau au fost reinterpretate pentru a se adapta noilor realități. Deși interdicția de a spăla rufe în ajun de sfinții Mihail și Gavril nu este mai la fel de strict respectată ca în trecut, în anumite comunități rurale sau în familiile cu puternice rădăcini tradiționale, această practică continuă să fie observată. Modernizarea și ritmul rapid al vieții urbane au diminuat în mare măsură influența acestor superstiții, însă ele rămân parte din patrimoniul cultural al poporului român.

Tradiții
Sfinții 33 de Mucenici din Melitina au trăit în perioada domniei împăraților Dioclețian și Maximian. Sfântul Mucenic Ieron s-a născut în Tyana Capadociei într-o familie creștină. Pentru că avea mare credință în Hristos, a refuzat să intre în armata împăratului păgân. În plus, nu voia să-și părăsească mama care era lipsită de darul vederii. În urma acestui refuz, Ieron a fost arestat împreună cu alți creștini, scrie crestinortodox.ro

Împreună cu Ieron, au mai primit moartea mucenicească, în anul 298, alți 32 de credincioși: Isihie, Nicandru, Athanasie, Mamas, Varahia, Callinic, Theoghen, Nikon, Longhin, Theodor, Valerius, Xanthius, Theodul, Callimah, Eugen, Theodoh, Ostrichius, Epifanie, Maximian, Duchitius, Claudian, Theofil, Gigantius, Dorotei, Theodot, Castrichius, Anicletus, Themilius, Eutihie, Ilarion, Diodotus și Amonitus.

Calendar ortodox 7 noiembrie 2024. Rugăciune către Sfinții 33 de Mucenici din Melitina
Mucenicii Tăi, Doamne, întru nevoinţele lor, cununile nestricăciunii au dobândit de la Tine, Dumnezeul nostru. Ca având tăria Ta, pe chinuitori au învins; zdrobit-au şi ale demonilor neputincioase îndrăzniri. Pentru rugăciunile lor, mântuieşte sufletele noastre, Hristoase Dumnezeule.

Ceata mucenicilor cea strălucită şi purtătoare de lumină, răsărind după înţelegere, a luminat Biserica astăzi cu razele minunilor. Pentru aceasta, prăznuind cinstită pomenirea lor, cerem cu rugăciunile lor, Mântuitorul nostru, să ne mântuieşti pe noi din nevoi, ca un Milostiv Dumnezeu şi de oameni iubitor.

Este păcat dacă speli la mașină când e cruce neagră sau duminica? Adevărul, explicat de părintele Vasile Ioana

Este păcat sau nu să spălăm hainele murdare la mașină în ziua de duminică? Ce a explicat un preot legat de subiectul acesta. Gospodinele au totuși o soluție explicată de părintele Vasile Ioana.

Cu toții am auzit că este păcat să se spele hainele la mașină, dar așa este, de fapt? Un preot a explicat adevărul.

Este păcat dacă speli la mașină duminica, da sau nu? Ce spune un preot

Există o credință că dacă se spală hainele la mașină, atunci nu mai este un păcat, pentru că mașina este cea care curăță hainele, și nu noi.

Astfel că s-ar putea spăla hainele și duminica, potrivit acestei concepții. Dar un preot a dezvăluit acum adevărul.

Conform lui Iulian Raţă, protopop de Orhei la Mitropolia Chișinăului și a Întregii Moldovei, răspunsul este clar: da, este păcat să se spele și la mașină duminica sau în zilele de sărbătoare.

Explicația este una simplă: duminica este ziua odihnei, ce trebuie dedicată lui Dumnezeu, astfel că inclusiv să punem hainele la spălat este păcat, pentru că necesită timp și efort ce ar putea să fie acordate rugăciunii, conform Radio Orhei.

Ce putem face duminica. Răspunsul unui preot

Duminca putem face acele lucruri ce nu pot fi lăsate pe altă zi, altfel este păcat.

Astfel, este absolut firesc să ne gătim propria mâncare și să curățăm vasele după noi, dar este păcat să începem să facem curățenia generală în veselă.

De asemenea, este permis și să dăm cu aspiratorul în ziua de duminică, dar nu să aspirăm covoarele sau să le curățăm.

„Duminica facem acele lucruri pe care nu le putem face în altă zi. Să te trezeşti de dimineaţă, să mănânci, să speli vasele, este absolut firesc. Dar să-ţi treacă prin cap să scoţi toată vesela pentru că trebuie curăţenie generală în dulap, va fi păcat.

Să dai cu aspiratorul după ce ai mâncat şi au căzut nişte firimituri pe jos, este absolut firesc. Dar să te apuce spălatul şi scuturatul covoarelor este o greşeală.

Deci duminica facem doar acele lucruri pe care nu putem sub nicio formă lăsa pentru altă zi”, mai spune părintele Raţă.

Părintele Vasile Ioana a dezvăluit când poţi să speli haine în Sfânta zi de Duminică

Părintele Vasile Ioana a surprins foarte mulţi enoriaşi când a precizat că se pot spăla haine duminică. Însă, tot preotul precizează: există un anumit interval orar.

De-a lungul timpului, oamenii au considerat că este păcat să spele duminica și asta pentru că această zi este considerată ca fiind una de odihnă.

Poţi spăla haine după 7 seara
Părintele Vasile Ioana a spus clar: prima parte a zilei de duminică trebuie dedicată odihnei și rugăciunii, iar după ora șapte seara oamenii pot să își facă activitățile gospodărești.

„Tot ceea ce tine de activitate de duminica, adică pregătirea mesei, dacă de exemplu vine copilul meu și gătim ceva împreună de drag, o activitate de familie. Nu muncești. Deci atenție, odihna înseamna comuniune cu prieteni.

Este o prostie, aici spun că nu ar trebui să înghițim tradiții prostești. Într-adevăr, unii spun că nu ai voie să te speli duminica, greșit. Ei considerau și asta o muncă, dar astăzi dai drumul la duș și te speli. Dacă vin niște prieteni nu poți să-i aștepți transpirat. Deci nu este păcat să te speli duminica.

Păcat este să ai o activitate, o muncă, ce poți face în celelalte zile. Dar, tu, ca mămică, dacă copilul tău are nevoie de pantalonași, iar luni dimineața trebuie să-i pui sandvișul pentru scoală. Astea le facem după 7 seara. Dumnezeu nu e absurd”, a mai spus Părintele.

0104
Adrian Vrauko
Adrian Vrauko este jurnalist cu 14 ani exeperiență în domeniul social și eveniment. Și-a început cariera la Realitatea TV, iar dupa ani de televizune a trecut în jurnalismul online și a lucrat pentru mai multe site-uri din top 10 BRAT. De asemeena a condus 5 ani un site de lifestyle feminim care era pe primul loc în topul accesărilor.

Comments are closed.