Știri

Se aplică la pensii de la 1 ianuarie 2025. Șeful Casei de Pensii: Lucrurile sunt foarte clare

Șeful Casei Naționale de Pensii (CNPP), Daniel Baciu, a vorbit despre mecanismul de indexare a pensiilor. Cum se aplică acesta de anul viitor?

Începând cu 1 ianuarie 2025, pensionarii români vor beneficia de o nouă indexare a pensiilor, dar procentul de creștere nu va fi aplicat uniform pentru toți.

Daniel Baciu, șeful Casei Naționale de Pensii (CNPP), a explicat mecanismul de indexare și a subliniat că unele venituri vor rămâne înghețate, în funcție de indicatorii de actualizare și de rata inflației.

„Vorbim despre prevederi care spun foarte clar care e mecanismul de indexare al pensiilor începând de anul viitor. Această indexare va avea loc la începutul fiecărui an, în ianuarie. Această indexare se va face în ianuarie și are doi indicatori foarte clari, predictibili.

Rata medie a inflației pe anul anterior, respectiv 2023 acum, la care mai trebuie să adăugăm 50% din creșterea reală a câștigului salarial mediu brut pe economie. Eu am făcut adresă la INS pentru a face corect calculul și să ni se spună foarte clar cum se determină această creștere reală.

Lucrurile sunt foarte clare, am primit răspuns. E un raport între indice câștig și indice preț consum. După ce am făcut calcule, valoarea finală, inflația e 10,4%. Dacă mai adăugăm acest indicator și mai ținem cont de prevederile art. 84 alineat 7, vom ajunge la o cifră de 12% cu care va trebui să actualizăm valoarea punctului de referință.

E un calcul estimativ, nu e definitiv. Când o să avem cifrele definitive comunicate, o să venim cu cifrele finale. Noi am făcut calculul pe cifre”, a explicat Daniel Baciu sâmbătă seară, pentru România TV.

Mecanismul de indexare diferențiată a pensiilor

Baciu a detaliat procesul prin care va fi stabilit procentul de creștere a pensiilor, explicând că indexarea va ține cont de rata inflației medii, actualmente din 2023, estimată la 10,4%, și de 50% din creșterea reală a câștigului salarial mediu brut pe economie. Acești doi indicatori, clar stipulați în legislație, vor determina valoarea finală a actualizării.

„Dacă facem un calcul estimativ – cât este actuala valoare a punctului de referință de 81, înmulțim cu această valoare, ajungem undeva la noua valoare a punctului de referință de 91 de lei, începând cu data de 1 ianuarie 2025.

Toate pensiile în plată, acel număr total de puncte pe decizie de pensionare a fiecărui român, vor fi actualizate în funcție de această nouă valoare a VPR-ului”, a declarat Daniel Baciu.

Această valoare ajustată a punctului de referință va fi aplicată fiecărei pensii aflate în plată, astfel încât numărul total de puncte calculat în decizia fiecărui pensionar să fie actualizat la noua valoare a VPR.

Situația dosarelor de pensionare nerezolvate din septembrie
Pentru pensionarii care au depus dosarele conform noii legi începând cu 1 septembrie 2024 și nu au primit încă o decizie, Casa Națională de Pensii a creat un task force pentru a accelera soluționarea acestora. Echipa implică specialiști din casele teritoriale și din firma de mentenanță IT care gestionează programul informatic de calcul al pensiilor.

„Avem o săptămâna să finalizăm aceste testări. Testam dosarele mai complexe, mai grele, ca după ce finalizăm acest proces de testare, care nu e deloc ușor, programul informatic să poată fi dat în producție și să începem să calculăm pensiile celor care au depus dosarele începând cu 1 septembrie. Să sperăm că în perioada imediat următoare oamenii să își primească drepturile aferente pensiei”, a declarat Daniel Baciu.

Perspective pentru pensionarii care așteaptă creșterea pensiilor în 2025
Indexarea de 12%, care urmează să fie confirmată după obținerea datelor finale de la Institutul Național de Statistică, va asigura o actualizare a pensiilor conform inflației și a creșterii economice.

Pensionarii care așteaptă finalizarea dosarelor de pensionare depuse recent ar putea primi drepturile restante în perioada imediat următoare, odată cu implementarea noului program informatic.

096
Rozalia Despinescu
Experiență de 10 în presa din România. Reporter și redactor la o televiziune locală din Galați, iar după ce a descoperit presa online, a ocupat mai multe poziții la publicații online: redactor, social media manager, editor coordonator.

    Comments are closed.